Srpska nezavisnost

— 12 —

Бнло јс гнушења грађана еељачког мајсторског и трговачког сталсха. но пнтање насирам кога: — не на спрам председника главвог одбора по наснрам једног говорника на речсном скупу, н то човска такова који је без икаквог заннмања до скоро бно. човека који је од партнзанства, човека кога евн поштени грађани ошптине паланачке презиру, човека к^ји је лажннм измпшл>отинама нападао на л»уде лнбералне етранке. човека који је ншао да нзмишљотинама својим л>уде одвратп од свог нредузећа. Сви одличнн грађанн који су прпсуствовалп као правн патрнотн на реченом скупу н који знају шта су л>удн лнбералне странке када су на унравн бнлн прннсли зсмљн и народу срнском, гнушањем презреше тога говорника иа са патриотским одушевлсњем прнхватнше идеју дружине за нотпомагање српске књнжевџости н образоваше дружину изаЛравиш једноглаено у највећсм ред>* председннка. иодпредесдннка. благајнпка и 2 члана. Људн лнбералне странке не желе ннкада да ужнвају поверењс н да су тако прнзнати као што јс внделов допнсиик и споменуђги говорник, који само Внделовцнма могу служити на част и днку.

ПОЗДРАБИ ЊЕГОВОМ ВИСОКОПРЕОСВЕШТЕН1ТВУ МИТРОПОЛИТЈ' СРПСКОМ МИХАИУ1У Ваии Високопреосвештенство. Млогопоштовани наш Архиаастиру ! Као муња пронесс се глас по целој нашој милој отаџбини о нзгнанству нагаег многоуваженог Господина Митрополнта Мнхаила. н нае као ратне страдалннке тај немио глае много је оневеселно јер нзгубисмо днчног поглавара црквеног нзгубнсмо многозаслужног и правог србина којн је иеуморно радио код наше браће Руса за ослобођење и нсзависност српску: изгј 6 исмо добротвора пашег којн је за време првог ратовања нашег са Турцима велику помоћ указивао. сиротннм ратним страдалнпцима п опустошеним црквама нашим давао књиге и одјејања. Доиста је ово жалостан нојав у цркви нашој каквога до данас нпгдс ннје бнло. н мн се бојимо да нагаа црква до коначне својс пронасти не дође. Народ је српскн много беда п невоља од турака претрнио, па је опет остао веран евојо) нрадедовској вери. па држнмо да ће и сада крст непоколебим остати. Мн би ее огрешили н нред Богом н пред људима када неби сажал>евали оваковн ностуиак са нашим мнтрополптом господином Михаилом као врховпим поглаваром црквеннм. Н ми као потомцн »тарог Југ Богдана никако ес неслажемо са оваквим делом иаше владе но желели би да она новрати мптрополита господина Мпхаила на своје место. Многозаслужни. поштени. вредни и еветп архниастпру наш. ти еи данас пао бранећи цркву нашу брапећи етадо гвоје : ти еи свети владнко пао пред поједннима али ниси иао пред целнм народом српским. тебе жали света црква наша, тебе жали народ српски. тебе жали сво свештепство паше. Ти си жив у мароду ерпском и велика е.у дела твоја. која ће дичити име твоје. Да те Бог поживи још много година да поучиш стадо твојс и да украсиш иркву нашу венцнма еветога Саве нрвог просветнтеља нашег. У име многих наших једномиеленика п пријател>а. Свештсницп цркве В. Шиљеговачке. Василије В. Јовановнћ, Лврам Јовановић . .Бубомир Мнхаиловић . Ваеилије Гтојковић. Милета Радснковић ннсар општинеки. Јован Наштћ Аврам Живковић, гргован. Иетар Младеповић. Лтанасијс Мигрић нисар онпгт. рибарске. Милан Илшдћ. Лазар Динић, Радојс Чабрић трговац, Станојс Симић.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ. Јуче, лицем на св- Јована рано у јутру добио је г. Митрополит Михаило званичан иозив да дође у полпцију „најдаље до 9 часова нре нодне." Г. митронолит био је тога дана слаб те се нзвинно да због тога не може одмах до!ш, но чнм се осетн бол>е, одговориће нозиву. То нашој нолидији ннје било доста. На два часа после нозива нојави се код г. мнтронолпта члан Мнх. Симић. те, без обзира на боног домаћнна, нринудн га на нротоколаран исказ о оннм речима којнма је г. мнтронолит отпоздравио денутацију београдских грађана што му је за нову годнну иоднела адресу. Г. мптронолит морао је, као што чујемо одговарати на читав ннз нитаља, која су се оснивала на извештају у последњем броју нашега листа. Ми се чуднмо што полицнја досађује тим нстрагама г. мптронолнгу. та онај отноздрав је нзишао у „Српској Независности." Зар је митронолит Мнханло иред полнцнјом уредник „Српске 11езавнсности и ? Ако нолнција налази да у опом извештају има новода каквом год „ислеђењу,* она треба да зна с кнм има носла у првом реду према закону о штамии. Нававивати на г. мнтронолита иреко главе других тако безобзирним тако рећи бруталним начином. будп сумњу у грађапству да се хоће г. митрополит навалице да кињн и застрашује. — У четвртак 1». јапуара нскунили су се чланови иародне скупштиие у новој скупштинској згради где су иод нрсдседннштвом Т»орђа Топузовића. пајстаријег члана, изабрали одбор деветорнце за прегле1 дање мандата. У одбор су ушлп: Н. Крунежевнћ, Д. Марннковнћ. Д. Обреновић, М. Ристић. В. Јаковл>евић. ТриФун Јерсмић, Ст. Павловић. М. Трнезпћ и Љуба Молеровпћ. Јуче у петак пре н после иодне радно је овај одбор, а за данас је сазвана скупштинска седница да иј забере нредседнике и секретаре. Кнез ће нли данас по нодне нлп сутра пре подне отворити скупштину ирестоном беседом. — Црви секретар аустро-угарског носланства, г. мајор Пинтер, отнутовао је ових дана у Беч. у тајној мисијн. Дознајсмо да му је I задатак приволети бечку владу да моћним својим уиливом подунре Пироћанчеву цладу. да не ноклнзне на овој нолитичкој ноледпци. Неки дописници страних листова замол.ени ! су од аустро-угарског иосланства ! да то цутовање Пинтерово не разглашују те да му не кваре носла. ТШГРАМИ ^Рал^а,, 8. јануара ; (орлгпналва депеша) ДсШсН'Јву Рс1* | чи образована иодружина за нотпомагање ернске књиј жевноети. Унрава је ова: Предеед« ннк Анта Пантић синића« нин. потпредеедник Милан ! Вукашиновић Свештеник, деловођа .Михаи.то Ивано« вић свештеник. благајник Милета Петровић са 30. чланова. У11исивање нроду;кено. Лесковац д.јануара (оригинална депеша ). Напредљацн снноћ опет

сазваше збор незаконим путем, кметовн ТрандаФнловић, Аранћеловнћ. раепршташе нх, граћанство на коловођу Кнежевнћа озлојеђено. слава кметовнма као вршноодша закона. Кнежевнћ н друштво му моралпо мртви. Карловци. 8. Јануара 1882. оригинална депеша; Данае прочитан; у сабору краљевски рескринт, којнм се због неностигпуте једногласности при избору именује <а патријарха Герман Анђе.шИ. Претога су посланпци народне странке поднелн предлог да се сабор продужи како би могао због повреде аутономије своја гравамина (тегобе) круни поднети. Овај је предлог хитнпм проглашен и одмах усвојен. Изаслана депутација саотптила је то крал.евском новерснику; овај обећао исти у своме извештају крал.у нодпети. За сада одгодно сабор. Великп део народне странке био за полагаље мандата, но већина ове томе противна. чему је мањина само из обзира на партајску дисцнилнпу прнстунила. У Недељу ннсталацпја нанмеповапог иатрнјарха. Герман већ нрекјуче разаганл>ао позиве са потписом „Герман натрвјарх." Народиа странка неће учествоватн прн пнстала1шји. Многи су н прн прочитаљу рескрипта одсуствовали. Огласи

Један

ом ВЕ.ШКЕ ШКОЧ аП ЛЕ ТРАЖИКОН-

ДИЦНЈЕ. Уицтатн у уредништву Незавпснести."

ЛАМПЕ

ВЕЛИКО СТОВАРИШТЕ БОНОБА од најбољег квалитета и то из прве Фабрике нродајем но најиово .К' нијој цени на велико и мало. Београд: КЉАЈ МИХАЈЛОВА УЛИЦА Б1'0Ј 5 Алеисандер Антоновић

1аКе1о||Ј1е оообита параш одпиринџа направљен с бисмутом, иа је за то врло добар за лице. прионе за кожу п не види се. а такође даје боју млађаног изгледа и природу нежну. Може се добичи код Ш. Фаја. проналазача у Наризу и код свих наро«>имера. Ситинска поиада која то својство има. да одрасава мекост и нежност руку у руву чува ■ од сваке повреде. која би им се утицајем хладноћо могла папети. СН РАУ. Рагбшопе јп Рап> 9. гпе с1е 1а Ра1х. Огавариште кој свију сарфимера и фризера.

.Срнске

Једно канабе ново, са 6 постављенпх столипа пма на п])Одају. Упптатп у редакцнјп.

Л рр иу-Ј:а У једној групи, на ■ ^ ПЈ "V најлепгаем месту у БеограДу, с лпцем па две улпце, продају се из слободне руке. ПОД најповољнијим условима. Распнтатн у уредништву ч Борбе а обнлићев венац број 20. Улружи. 1ч гмо се иа заједнички рад. под пменом. АДВОКАТ И/1ИЈА БРАНКОВИЋ И ДРУГ Овак<> оснажена. наша ћо канцеларија бити у стању да обавља правнс послове и на страни, под заступништвом једрога од потписатих. Сиротињу ће мо у свима приликама заступатп бесплатно. Пожаревац На Нову 1882 год. Илија Бранковип ЈАВНи иГДВО.)АСТГПВВК зж окр. по.кагевачкп Стојан Д. ЈоваиониК ПРАВПНК БПВ. ПНСАР СР. МЛХВСБОГ.

за тоциљање на леду Американске НаШах обнчне са кајишпма од сваке велпчппе добплп смо ових дапа. Бра^е КарапешиЂи

НОВ ПРОЖВВОД РагЉшвпв 1Х0КД ЕБ. РША1Ш Сааун I ПХОКА Ксгипнј* § ПХОНА Мв. јимм 101Ш - ■ I ГПЕОКА ]|'оквда | ИХОКА у«- к пжока Прашак п |рп*||> . . 4 ГХХОКА Оцат & ПЖОКА 37, Метп* I« ЛшђвЈГЈ, РШ.

и и п АТ Ларош паграђен са 16.600 Ифранака. * меда .Ђа па изложбама а V Паризу 187Н итд. М И0ШИШИВ и ц шшр шш ц Монажеђн. опора8л>аућн и против грознице: кЈ Ипрепоручује се против слабости. к а изнемоглости. неуредности сто- М мака. против застарелих гроз- Ј Ј кЈ нпца. које сс нису могле инлечптн кЈ кинииом и т д.

и н м м

и е т а

У аротив малокрвла и блело&е, V ч анемије итд. Рапв. 22 е! 19. гие 1)гоио1 е! гД Рћ-јев.

м

Берлипске нознате као пајбо.Ће н пајденше и то асталске висеКе н дуварске добили смо ових дапа. БраЂа Карапеши^и.

ЛОВАЧКО ОРУЖЈЕ ГАЛАНДА првог Фабрпканта евронског: 13. гие (! ? Наи1еуЈ11е, Рапв, са Фабрик ма у Бирмингхаму и у Лијежу. Албум 1алан40в , вслико дело о оружју шаље се гратис и Франко. на захтев преко 1иаћеног пнсма. М. 6а1апс1. Гађпсаи( аппев :ЈЗ. гие Д' Наи1егШе.Ра пв. Н— 52 Свакоме бесплатно одправља упутство за иот~7но нзлечење у тајпости и са мало трошка. тајних болести скорашњих и застарелих само ва .Ђа писати: ЕУМ1И, а УЈеппе (18вге> Ргапсе.

В1АСНИК „Дружина за потпомагање Српске Књижевности- 4 штампано >• штампарији г код Св.^авк " кнкз михлил. ул. вр . 4. одговоршт урадтпс Дп Лаза Кост**