Srpska nezavisnost

— 68

I

ЗВАНИЧНА ИСПРАВКА

Врој 14-ти Срнске Независностн донео је ову белешку: „Последњи број Рен1ег |,1оуЛ а (бр. 37:) што иам је данае требао стићи, није ношта ра:!данала, Јамачно га је нагаа кензура уаантила".... Затнм на истом месту донела је Српска Незавмсност у свом 15-том броју ову белешку: „Јучер смо јавили, да нисмо добили од погаге Рек1ег \ЛуА из чега смо заклучили да га јс цензура зауставила. Тај број добили смо данас. Но јога ни данас нема бечке Нов. сл. Пресе од истог дана. Да ли је цензура узантила илн Кемо је после добити незнамо. Наша приметба о непажљи натпе цензуре свакојако стојп," XX Као 'што се из прегледа страних новина види, 37-ми брод Ре*1ег Г,1у<1-а нпје дошао 26-ог т. м. кад је требао доћн но је дошао 27-ог т. м. у вече заједно еа 38-мим бројем, и сутра дан је издат адресатпма ш Из неведеног види се, да је ненстинита белегака у 14 и 15 броју Срнске Незавпсностн, а нрема томе нска се цени. колико иетине има и у осталим љеним наводима. Од стране унраве поште београдске. 30 Јануара 1882 год. .V 243 На то одговарамо: Мн у оној белешци нисмо занодели с аоштом , него са цвнзором. Да је II. сл. Нресу зајсдно са другнм словенским листовима непзура зауставила. то управа поште пс мо же норећи. Да ли због увреде владаоца. нлн и због других стварн. то не знамо ал да јс нагаа цензура јога летос нропуштала стране лнстове са врло дебелим увредама владаоца, то знамо.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ Нлада је поднела народној скупштини деклерацпју потнисану 4 јула ир. год. којом се мсља трговачки уговор закључеп 7 Фсбруара 1880 изме!>у Србије п Енглеске. Ову деклерацију нотпнеали су Гренвил и МарнновиК. 11>оме се толико меља иоменути уговор на гатету Србије да се стона од 8"„ сводн на 5 о 1 0 на енглеске вунене и и >мучнс сспапе. Ова измепа учињена је усл.ед трговачког уговора закљученог са Аустријом, јср Енглеска није хтела пристатн да Аустрија. која је ближа Србијн. те маље и нодвозних трогаквва сноси. плаћа маље од Енглеске. Дотична тачка декралацнје гласи овако: „Дал.е се разуме да царина на увоз у Србију пзвесних клаеа британеких еспапа, која. као што је углавл.ено у члану 3 поменутог уговора. неможе прећи 8"„ а<1 \'а1огеш пеће за вунене н иамучне конце. прећи .V" а<1 уа1огет." У томе је смнслу нзранната размирица. која сс изроднла између Србије и Кнглеске услед уговора закљученог са Аустрнјом. Ми ћемо се на ово иитаље скорим опганрније новратити.

Јовановић дошао у Херцег Нови н баш разговарао са Чикошем, чује се нека пуцљава. На питаље Јовановићево, одговорн Чикош, да то пуцају на стрелигату. У тај ма.\ дотрчаше неки војници и јаве, да се војска побила с устаншшма: — Бечке и нештанске иовнне, па п тамошља нублпка, населе еу л>уто етарој „Преси -1 . Пре неки дан донела је виделова носестри.ча из Петрограда „најноуздаинји" извештај, како је немачки послапик тамошљи изразно званично Гнрсу највеће негодоваље Визмарково због здравице Скобељев .Ђеве и због дражеља руеких новнна против Аустрије, како је том нриликом звавично изјавио, да су интереси АустроУгареке нстоветни са интересима немачког царства. и напослетку, ако руска влада не стане на пут нротиваустријскнм изјавама у Руспјн да ће он морати оставати Петро'рал. Та је „поуздана" вест јако обрадовала све бечко-пештанске патрпоте и русождере. Но га радост не нотраја дуго. Ономад јавл.а и Волфов биро и Висмарков лист Нордајче А. Ц. да цела та прешла вест просто — ннје истина. То је вели Н. А, Ц. басна. Цела је ствар за новине, ал' никако није за дипломатске нреговоре. Сирота „Преса"! Опа је лепо мислила, ал' није она крива, што Висмарк неће да је послуша.

Огласи

Каеа сигуни нротиву ватре и лонова добили емо у комиеион из Фабрике К. Полцер и кумп. нз 1»епа која је на еветекој ивложби Кечкој добила највећу нремију: диплому признателности. ВраИа КараиешиКи

У суботу Фебруара даваћу у Налилулској цркви, у 8 часова пре подпе годпшњи парастос моие почпвшем сунругу МИЛЕНКУ МАТИЋУ ВИВ. ИКП1ЛД. КАПЕТЛНУ Магдалена Мати^ УДОВА.

НОВИЈЕ — Нодмаршал Стевин Чикош ненеионован је по молби. Кажу. због неспоразума са бар. Јовановићем. О иоводу имају бечке новине ову невсроватпу прнчу: кад је оно бар.

и н и и и и и и ::

шшр шш сижеЂи. опорвл>у!>и н против грознице: препоручује ее против слабости, изнемоглости, неуредности етомака. против застарслих грозница. које се нису могле излсчити кинином и т д. и с т а аротив малокрвља и бледоКе, аиемије итд. Рапв. 22 е( 10. гпе Огоно1 е1 Рћ -1С8.

'►♦г

ТРГОВИНА АНДРЕЈЕ Ј. ЖИ® вадиновића иотребује јсдног шегрта и практиканта из добре ку1»е који могу одма стуиити.

ЛОВАЧКО ОРУЖЈЕ ГАЛАНДА првог оабриканта европеког; 13. гие (1' Нап1е\1Ие, Рапв, еа Фабрик ма у Б иј)мингхаму и у Лијежу. А.гбумIаландов, велико дсло о оружју Јнаље сс гратие и Франко, на захгев преко плаћеног нисма. М. 6а1ан(1, Јаћпсап! сГ агшев 33. гие (I* Наи1е\ Ше.Ра пб. 8—52

Свагоме бесплатно одправља упутство за потпуно пзлечење у тајности и са мало трошка. тајник болести скорашњих и застарелих само ваЂа пнсати: ЕУМ1И, УЈеппе (1зеге) Ргапсе.

ВЕЛИКО СТОВАРИШТЕ Ђ 0 Н 0 Б А од најбољег квалитета | и то из прве Фабрике ♦ продајем ио најповољ« I нијој цени на велико и I мало. Веофад: кња:< михајлова улица број ■> ♦ Александер Антоновић ш

НАГРАЂЕН НА

ИЗЈ101 •ари;

\ МЕДАЛзОМ

Г б1Г0р|

2;еЛЈ

"ТРАЖИ СЕ ЈЕДАН СТАН СА ' две до три собе без намештаја за еамца у околнпн терапије. Умитатп у штампаријн код „Светог Саве."

ТАМДЕ ПТБ1ЕН плол ч а чишћење ВДШХСЖ освежаваЈући против затвора и шуљева најпријатније ерество чишћења за децу. СгШоп. рћагш. 27. Кпе Катдц(еапе, Рапв

И

1.1МовИпе особита параш од пиринџа направљен с биемутом. па је за то врло добар за лнце, прионс за кожу и пе види се. а такођс даје боју млађаног изгледа п природу нежну. Може се добити код Ш. Фаја, проналазача у Парнзу и код* свих нароФимера. Ситинска поиада која то евојство има, да одржава мекост и нежност руку у руку чува од сваке повреде. која' би им се утицајем хладноћа могла нанети. СН РАУ, РагДшепе Рапа 9, гие с!е 1а Раи. Огавариште кол сеију иарфимера и фризера.

I

^ СИРУП Д-РА ЗЕДА * еа Кодеином н Толу; унотцебљује се нротив грудних болеети или плућних, застарелих" кашљева. бронхитиса . катара и т. д.

Ироспекте разашиље наплаћеном нисму гратис: Виј№ Јп Мпгпћегд (Оеи1зсћ1апб). Кореепонденцнје ее примају на немачком, Француском и талијанском језику.

СВЕЖТТНА, ЛЕПОТА И 3 Д Р А В Љ Е Еаи ае ТоИеМе а 1'ОРОРОИДХ ЕБ. РШАИБ Ова миришд»ава и освежаваЈуоа водица нарочнто је ва у потрвбу м полу намељена Опа има неоцен»иву вцедност по зд{>ав*в. 37. В01ЉЕУАВ0 ОЕ 5ТКА5В01ЈВС, I 3 АЈЕ5.ТЗ.

Прва и кајве -ћа фабрика кантара

^ А. Т. Ларош награђен са 16.600 ^ Ифранака. А медаља на изложбама к а V Паризу 187N нтд. н к СТШЗИИЈПСВ и

N и и н и и и н 'ТА

за мерењс стокс и хране (ВгИекеп = \\~аа#еп). нрвс аустро-угарске Фабрнке, под иФрмом: Н. ШЕМВЕР и СИНОВИ У БудимгПешти вацки друм бр. 17 Виг!а рев1 \^а1*7.пег81га88е Ј)$ 17.) Препоручује своје најпризнатпје Фабрикате: Кантаре (ВгЦскеп \Уаа^еп> дееимале. за стоку, свиње. балансс. меео, храну, мернце, мере; апарат еа ножсм за нетролеум. сламорезе (НасквеЦећпеМег) справа за круњењс кукуруза. жрнала. Фрнере. ветрењаче. машнне за каву. воденицс за мак. за со. патегаче (пумпе) за впно за ниво, виптови и т. д. Ценовници ее добијају бесплатно.

Мојој почивгиој еупрузи А Н Н И даваћу б Фебруара, у Суботу у 9% чаеова пре иодне, годишњи парастос у налилулској цркви. Молим нријатеље да изволе нрисуствовати овом спомену. С. П. Бајаловић

рл\еник „Доужина за потпомагање Српске Књижевчогтч - штанпаво у штамчаријв С в. С апе 1 * ннвз михаил. ул. бр. ј одговорвв урклник Др. Лаза Кости