Srpska nezavisnost

— 282 —

деничког точка! Народ верује да ту само ђаволи живе. VII. Поеле овнх реФорматорских подвига долази још иешто. да онако у великом размеру покаже нарпду, како су напредњаци пријатељи слободе, пријатељо унутрашњег ра:<витка н народа. То је предлог о промени устава. 4. Априла, 18*1. дакле последњсг даиа скуппггпнског рада јер одмах пошто је усвојен тај предлог, без предлога. мимо уставног наређења о томе — прочитап је указ о одлагању скупштннских седница до 4. Маја 1881. Устав. ова зеница у државном оку, ш о се зове основни закон: тај устав мења се тек онако, предлаже се с ногу, мотивације су лошије и ииже но што се пише подли^так за којп полуозбиљан лист. И да не говоримо о г чистоти намера" оних, који изнеше овај предлог пред ску^штину, довољно је да приметимо да је и то учињено пишто је свршено главно дело од 10. Марта, иошто је усвојен онај предлог о коме ћемо мало час говорити. Нек мења устав ко хоће: и свака влада која дође после ове, она ће мењати устав, — али противнвцима нашег првог устава — творцима преддога о кајмакамијама — пријатељима Бонтуовим — нарушиоцима и постојећег устава : њима — њима још остаје да своју чисту руку мету на основу државне зграде. на устав, и онда ће : пирамида бити посађена не на темељ. но на врх. Кога после притисне то чудовиште, он нек се не тужи.... А ако Бог да њима ту овласт, запамтиће сриски грађани и српски чиновници сваке др>те партнје, кад су му г Напредњаци" мењали устав земаљски. да му ујамче „ново доба унлтрашњег развића - — које они ево у свима својим законима. наредбама и извршењима немилосрдно и без обзира и избора средстава од пре 19 месеци оберучке развијају и завијају у евоје „слободоумнекрпе, нунећн апсе и људма и децом.

ра Владимира Тадића за предеедника а за члана Милана Марјановића еа огромном већином. Глаеовити Г.шшић до= био само 2 глаеа, живили | свеени ваљевци. ,. Ваљево 9 Маја предат у 6 час. н 40 ј мпнута астпгаоу 11 час. и 55 мин. Са '205 гласова изабра свесно грађанство своје од» личне грађане г. г. Вла« димира Тадића писара у : оставци за предеедника оишт. и Милана Марјано= вића трговца, за члана.

Напредњачки мрачњак Глишић против*кандидат убра два гласа. Нека Бог даде овакове резултате на дан 15 маја, на ће увере' ни емо, пониженом срш ству од црножутих, нрее< тати мрак, и наетати дани сјајне будућности. Цетиње. 9 маја од нарочитог донисника „Српске Независности"). Кривошијани због оску* дице у муницији нређоше данае без Погона у Црну Гору.

Огласи

Овим законима био је исцрпљен програм _унутрашњи и познатом „Формулом" од 29 октобра 1880 био је упућен правац „снољашње- политике „Виделовачке.- — Сад је време било да се приђе трећој грани њихове задаће на поље финансијско и економно. Прилика и то обилата дала се и за то. Једна вредна влада свуд може да нађе ирилике да ради и заради.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ Њ. В. Краљ вратио се у прошлу недељу у 6 часова по нодне са свога путовања по Србији у Београд. — Као што смо поуздано извештени, г. Јеврем Грујић, опуномоћени министар резндент на отоманском двору, кренуо се са целом својом породицом за Београд.

Ј

Но&&, РћагтасЈеп, гие Сав^Иопе, 2. 4 Рапз,

БЕ

СРЕИ

ХО ГОВО УЉЕ од тресхгне џигериде Пзврсног дејства онробан већ више од 25 годнна, против хрудоболе, фтизије, бронхитаса, назеба, кагиља, скрофулозних болести, жлезла, кожних бо.геоти, отока мезине. белог арања и уоиште изнемоигости и т. д. тако исто опроба Н о као изврсан лек за слабуњаву и нежну лецу , који се врло лако узима. Ваља се чувати од иодражавања. која хоће да учини ово уље пријатнијим за узимање, а међутим оптерећава стомак и може имати често и хрђаве иосљедипе. Да би сваки био осигуран од преваре и уверен да има араво уле од трескине џигерице и чисто нод именом I' НиПе (1е Но«*& нека кунује само оно, које се продаје у троугластим боцама са именом Н о & §: као и препоруком ». Лесијера, гиефа хемичара на фахултету медецинском у Паризу, хор се налази на етикети сваке боце. стовариште у свима главним дрогеријским трговинама и апотекама.

ТЕЈ1ЕГРДМ Свилајнац. предат 9 о. м. 5 часова 15 минута а стпгао 10 о. м. у 8 часова 30 мннута. (Због неодзивања Београда задржат. Званична примедба). Величанетвеним сјајем свеети Свилајнчана. спр< жени еу кајмакамски тра» банти. Данашњи избор повере* ника покоси их као нлаховит облак. Нечувеном већином пза» брати народни кандидати. Озбил>ан симитомозбиљ* нпје народне нобеде. Потиштени натриотеки осећаји добијају праведна патриотска задовол>ења. 0ваком одушевљењу нема примера;срдачан ноздрав. Ваљево. 10 Маја предат у в час. а стигао у 11 час. и 10 мин. На данашњем ошитин* еком збору за бирање нред* седника и једног члана, свеено грађанство изаб*

цар. □ кр. највише фпзнан .е

Злат. мед. Парив 1878

КУПАТИЛО ГЛАЈХЕНБЕРГ у Штирској Један сахат од штације Фелдбах угарске звпаднс железнице. Почетак сезоне 1 маја по рнмски. Почетак лечења с грожђем у почетку Септсмбра Алколна — муријатска и гвожђана киселина, козпје млеко млеко Фихтенадел и Квснсонцерштајбунг — инхалације. бања угљено кисеона. Чемина бања са уређеним хладним лечењем. Јоханисбрухен код Глајхенберга одлична и здрава вода за пнћ*. Ова се вода нарочито препоручује од стомака и надутости њеном великом количином чисто утљене киселине, и угљено кисеоног натрона и соли што унапређује стварење. уз то нема кречаних делова што се прилепљују за стомак. Ова се вода добија у свима минералним трговинама. Наручбине за кога. станове и воду прима.

Вгилпеп ОЈгесИоп ш 61еЈсИепђегд

б—10

ВЕЛИКИ ГУБИТЦИ које је велпка Лондонска Фабрика железног мебла

ШтЏ Вго(1ш ам! Сотр.

ириликом последњег банкротства Гласковерске банке претрпсла, тако су банку уздрмали да је решила затворпти своје радионице и распродатн у четврт цене испод Фабрике цене сав изврстан. на свима изложбама са златном медаљом одли| кован жечезни мебл. Ирепоручујем но томе од те куће у комисију примљене врло лепе гвоздене кревете ^000 комада за одрасле (у пуном емислу дивот радња. не постижни украс за свакн стан и собу, буд зашто још нечувеном ценом од 8 Фор., но комаду. Стара цена била је 32 Фор. 50 кр.). 1750 најфипији гвоздени, дивни лакипаии астала за умивање. који трају до века — само 6 Фор. по комаду (Пређе цсна 24 Фор.) 1449 здраво масивни дивно бронсирани са 6 држаља нанрављени гвоздени сирава за вешање хаљина по 8 ф . комад. (Пређе цена 32 Фор.) 1К50 врло лепи са две боје лакиранн. 130 цм. дуги и 60 цм. широки дечији колевака од понублела са врло финнм зеленим нецом од свиле — 13 Фор. по комаду (Прзђе цена 40 Фор.) Пнсмене поруке извршује и на комад кад се новци пошљу унапред. Р Видапуј хпогЈћаиз. 1ап[|81гаре У/еЈббдагћег, КгЈед1егда8бе. Меп. Јв II. 7—12 Водени лековити завод С великом нажњом индивидуали* I зирана лекарска нега. Одлични ПапМ<г ** СЖлЛЈ Јд*Л | зион са умерепим ценама. у Медлинц (доња Аустрија) 30 мн- ИзвешКа даје управнн лекар. пута од Веча, днвна шума од јеле Ог. ЈогеГ ЖеЈЗб.

I"

♦^♦♦савггФЈЖ] МАТОНИЈЕВ

Ј ГИСХИБЛЕР

најчистији адколски КИСЕЉАЕ најбоље асталско и крепеће пи1 >е олробано средство при каш*>у. вратним бодестима, катару у стомаку н бешиии.

♦ ♦ ♦ М п ♦ * М ♦ N У

ПАСТИУ1Е (шећер за сваривање)

ПА( I Х^еЈтхгЈс!!. ^а.г1з"саа 1—45 ЕнВК!

[ЗИСЗ

П п Д ШЕГРТСКА МЕСТА УПРАЖII [ ј / д њена су у трговинама потпиI сатих. Младићи из унутрашњоI сти који су бар два гимна? разредаучили I — имају првенство. РодивЗљи или ста! ратељи могу се писмом обратити. БраКа КарааешиКи. бр. 121 4—6 иД ОБИЛИЋЕВОМ ВЕНЦУ БР. ' "I" 20. преко пута штампарнје 1 задруге штампарских раденнка ОТВАРАМ БОГАТО СНАБДЕВЕНУ ПРОДАВНИЦУ Сваковрсног собног намештаја, тапецираних ствари, клавира, пијанина и свакојаке столарске израђевине. КЛАВИРЕ ДАЈЕМ ПОД КИРИЈУ. У мојој великој радионици, у ! Савамалској улипп, у кући Шоаовибеве илиџе , градим клавире. иијанина. дрвене граћевинске ствари и собни намештај, који сам тапе' цирам. Како сву такову робу имам у најбољој каквоКи, а могу је дати по најјевтинију цену, то се усуђујем препоручити се одзпву поштоване публике. Јосиф Прител. КРАГУЈЕВЧДНИМА. плац пок. г. Крсте Стојковића бив. контролора Мин. војеног, постојећи у Крагујевцу до куће Петра Лешјанпна. ше*а у војеној Фабрики. а у сокаку од чаршије ка Леиеници водећем. ародајем под врло пробитачним условима а то је и на аочек. Коме треба. нека се погодбе ради обрати мени. или >. Михајлу Крстипу трговцу у Крагујевцу. 12 Априла 1882 год. у Београду Јеврем Андоновић ЧЛАН АПЕЛАЦ. СУДА. ; П П А 11 на Ј едном од најлечших места близу позорпшта продаје се. Распитати у књпжари Петра "Курчића. Кнез-Лихаилова улнца до гостионпне код „ХајдукВе .ЂКа." бр. 110 4—4

и боровине у околини.

бр. 57.

4—10

Добар отац, вредан домаћин и врстан грађанин ЈОВАН Н КОСОВЉАНИН трговац из Јагодине умр'о је иапрасио 17 а сахрањен 18 анрнла ове године. Јављајући сродницима и пријател>ииа покојник(»вим ову највећу жалост и тугу нашу, V исто време изјавл.ујемо захвално-т честитомграђанству јагодинском. које је при погребу покојниковом млогобројио учествовати изволело. Јагодина 1882 г. Фамилија покојникова. бр. 129 1—3

»ласних „Доужина за потпомагање Српскв Ки.ижевнос г ч' 1 нпамиано у пгглмпарији _ ко» С в. С аве- киез милаиј. ул. вр. 4 »дговории гркдвик Др. Лаза Костић