Srpska nezavisnost

— 406 —

упокој душе велпког и бесмртног Скобељева. Нека је елава честитнм Ножаревханпма и Неготннцпма нгго међу првнма дадоше израза својој тузи за велнкнм губитком н тешким ударом, који подеси Словенство смрћу љубнмца и јунака Скобељева. Радосно су потресле и одушевиле речн „Белог генерала" пгго их је зимус пзговорио у Паризу српскпм ђацпма, и сада ће на све стране наше отаџбине да испуни тутом и жалошћу вест о смрти великог иатриоте Скобељева, и свуда ће се захорпти тужно : т вечна ти аамет дико и аоносе с,говенски бесмртни Скобељеву~. Цз Твкије пишу нам, како тамо позна* ти покваренн поштар, поред свију својпх недела што их је починио, непрестано агитира противу честитих грађана текијских. Њнх тамо нма два три _виделовца" који се у моралном погледу не разликују ни мало од поштара н ти бп и такови д>удн хтели да пале и жаре по општнни. Надлежни знају врло добро за рђаво владање там. поштара, алн то све канда не смета ништа, јер се оп и дал>е трпи у служби. Тешко онима који су спали да нх и такови л>уд* заступају и буду им представнпци њихове >партије и и _начела и . — Из Брзе Палачке у округу крајин. јавл>ају нам да је тамо умрво честити старина и грађанин Брзоналаначкп Цена Лиловић. Старина је вазда био вал>ан патриота и примеран грађаннн. Он је у томе духу и правцу васпитао и своја два сина. Нека је лака земља чиститом старини Цени, и вечан спомен међу нама!

Но тек кад је Коча дошао иа његово место, он је, Форме ради и вал.да у намери да рад свога претходнпка представп као некоректан, проппсао нека правила о овим набавкама. у којима стоји, да се набавке амају изв; шити конкурспм. Па прп свем том. мн нмамо доказа, да-је г. Коча и преко ових правила, набављао за миниетарство материјал исаол руке. Зар ово није злоупотреба? — Јест, алп је Кочо „напредњак^, па њему нема суда. Како ће комиснја ствар ову исл>едити ц какав ће јој правац дати, идемо да видпмо, — алп пмамо узрока, да рачунамо на правпчност и увнђавност чланова комнеаје, која се неће дати заварати партајичннм слепилом.

ДОМАЋЕ ВЕСТИ Добили смо ову изјаву: -беИззНођ зКпк1" Кад човек доспе да сам себе хвали, мора да је догорело до ноката. У Виделу број 98 (и у Самоуправи. У.) нзншла је једна изјава односно солидности и т. д. Маџарске крелитне банке. Г. г. комисионарн. н агенти-калаузи исте банке бране сажу банку. Шта су та господа до органн саме те радње? Па зар њихова изјава не личи на самохвалу ? Али .ко себе хвали сам се квари" веле умесно Шумадинцн. Овде калаузи званично својим потпнснма тврде солидност исте банке. Чиме су то они обавезни, ако не интересом ? Они морају свога госу да бране , па није нн чудо, ако то чине. Али се чудимо банци, како да она спадне баш на хвалу својпх комисионара ! ? Па да не помислимо да је догорело до ноката. У оппгге не бисмо рекли да је солидност речене банке баш тако на гласу. Но верујемо да је Меркур, ослањајући се на држак својег вееничког штапа, пуним устима проноси. а ако се то г. комнсионарима и т. д. или само банци чини, морамо их на жалост извући из те илузије, па им рећи да је то г {а1а шог&ана", која се само њиховом оку привнђа. Можда је и босанска раја внди. али само обрнуто т. ј. управо и . — Касациони суд понипггио је решење суда варошн Београда. који је био одобрио поступак полнцнје односно узапћења „Српске Независности"* број 100. Тај број предали смо јуче на пошту, те ће га нашн претплатпици из унутрашњости накнадно добити. — Ми ћемо се првом приликом због познате белешке о томе узапћењу у владпном органу г Виделу^, као и у опште због значајности самог узапћења вратити на целу ствар и проговорпти о њој опширпо. — Обраћамо нажњу наших прнјател>а н претплатнпка нашег лиета из унутрашњости. да је наш скупл>ач Риста Коса• риК пошао по Србији да куии претплату и стару вересију. Ко жели може се код њега и преплатнти, ако до сад није држао наш лист. — Дознајемо да је министар унутрашњих послова одредио комисију г. Јовану Антониј вићу, б. комесару поштаиско телеграв-ског оделења. Зато, пгго је набавл.ао материјал за тел- граФе иепод руке а не конкЈгфсом. Кажу да је ову ствар покренуо познати Коча Радовановнћ у намери, да г. Антоннјевсћа обори са ове столпце. па да он на исту седне. И у том је успео, јер је г. Антоннјевић нре неког времена иремепгген у главну контролу, а његово место заузео је Коча, — садањи начелник окр. чачанског. Интересантно је, да се од г. Антонијевића тражи оно, што нико од његових претходника није чинио. ннти је одговарао. Уверавају нас, да од како је то звање установљено при мпннстарству, представннци истога, вршилп су ове набавке све испод руке, па и г. Антонијевпћ. И у опште нема ни закона ни правила прописаног. како се имају вршитн, на за то се је г. Антоннјевнћ морао држати обичаја својих претходника.

К&ШК2ВЕССТ

Познати преводилац наших народних песама на -италијански језик г. Јаков Чудина из Спљета издаје опет на нталијанском језику једно дело о Црној Гори. У првоме раздељку тога дела биће земљописнн оппс ове српске кнежевине: планине, воде, језера, путови, долине и т. д. Осталп делови, а има их још шест, садржаваће историју, почевши од старе превалнтанске н Диоклеје па пролазећн кроз све мене до данашњих дана. Најпосле г. Чудина опнсаће устаничке покрете у Ерцеговинн п Албанији; пораз Турака у Дути, напад Омер паше. његово повлачење, и рат од 1876—1879 годпне. У особптом одељку оппсаће се административно , судско, војничко и просветно уређење Црне Горе, и т. д. Као што се из наведенога види г. Чудина обузео је све струке јавнога црногорскога жпвота, а да ће их он н оппсати вешто и патриотично, за то нам јамче сви његови досадањи радови. Цело дело имаће око 350 страна, а стаје предбројннке једну ♦оринту. Изван предплате ставиће I 1 /« и по. Ово нам дело згодно долази особито у овом времену кад се непријатељи српства упињу да га омаловаже пред светом, па п истреба. Сваки српскн патрнот, па ма п незнао италнјанскога језика, дужан је одазватп се предбројничком позиву, а украситн овим скупоценим делом евоју домаћу библиотеку.

Д Н Е В Н II К Страни. Крупна штампарска погрешка подкрала се пре кратког времена уизјавиблагодарности председника једне ошптпнеу Нормандији у Француској, која је услед великог пожара пострадала, те са впше страна добила доброволлшх прилога. У тој благодарностн стајало је од речидо речи: Г ЕШ ве *гоита1* (Јез апез сћагИаМеа <јш- и т. д. што значи у нреводу: И нашло се мнлосрдннх магараца н т. д. а требало је да стојн атез сћагИаМез. милосрдних душа. Лист, из ког ова) куријозум узнмамо вели , да погрешка ннје намерно учињена, но пакосни људи у толико впше ће хтети да је као намерну тумаче, што су у Нормандпји иајвеће тврдице, па неби баш било чудо кад би ј они већ због начела а ш е 8 сћагИаШев држалп за апев, т. ј. за магарце. Тако бар тамо пнше. НОВИ^Е Кад се разнео тужав глас о смртп славног Скобе .Ђева. народ појури стану где је он одсео. Народ је громко вивао: „где је наш велнки јувак. где је наш славни патрнота"? И кад су му одговорили да је умрво, он опет узвикне покажите нам га да га видпмо. И тако су морали мртвог Ск'<бел,ева показати народу, који је гласно ночео плакати п јадиковати. Тога дана бнла је велпка узрујаност у Москви. Народ је хтео да нападне на Немце, на које је посумњао, снгурно не без основа, да су лишилн живота л.убнмца његовог. Полиција је одмах стала ва пут уз-

рујаностп народној и Немцима заповедила да се прикрнју. Још и данас Немцп се у Москвп не појавл.ују ј јавно бојећи се праведвог гљева пародног. Но доћп ће време освети и то скоро. Време је да се рашчистп с тнм заклетим непријатељнма нашпм. — У Москви се образовао одбор од првих патрпота руских, који ће ; прпкупл.ати новац за поднзаље споменпка славном Скобел,еву. Колпка је велика љубав руског народа према Скобељеву онолико ће псто и спомепик му бити ејајан. — Пештанскп листовп јав.т,ају, да I је барон федор НиколиК рођак нај шега краља п један од наследника покојног кнеза Мнхаила напменован за цпвилног помоћнпка земаљске владе у Босни и Херцеговнни. Као што ће се паши читаоци еећати, за то важно место бно је у првп мах одређсн ауетро-угарски иосланик у Београду гро« Кевенхилер-Меч. но овај дипломата, за ког вели „Пест. Лојд" да је „тако успешно отпочео дипломатску каријеру," није био рад да напусти ту струку и с тога је његово напменовање отпало. Барона Ннколића предложпо је заједнички министар Фпнанеије, Калаји, кога су руководили ови обзири: што ј је Николић Србпн православне ве1 ре и рођак Краља Србпје. Значајно је да _Пест Лојд" опомиње Николића да никад не заборавп, да му је Дустро-Угарска поверила админист1 рацију Босне п Херцеговине п да му је с тога прва дужност да у њено име и у њеном духу врши управу земал>ску.

ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ Рам. Г. А. К. За лист послати 6 лнн. примнли смо. Хвала. А .иксинац. Г. М. Р. Послатн 30 днн. претплате прнмили смо. Хвала. Рпс. Косар. Из Смедерева послати 100 дин. предплате прнмпли смо. Шабац. Г. К. Д. Послати 228 динара предплате примили смо. Велика вам хвала. А.гексинац. Г. М. И. Р. Послати 36 дин. преднлате примпли смо. Хвала вам на заузимању. Круиивац. Г. Ср. Л. Послатих 16 дин. и 10 пара, нрнмпли смо. Братскп вам поздрав п хвала. АДМИНИ СТР А ЦИЈ А т Српсне Независности Ј -

КЊИЖЕВНИ 0Г71АСИ Изишла је из штампе књига ШО ВШ НЕГОВАТН ШЕСНИКЕ од проф. Билрота ПРЕВЕО ГерасимовиЂ. На средњ. осмини. Стр. 383. Дело је ово отпггампало српско лекарско Друпггво, а може се добити код Уредништва „Самоуправе" и код г. Алексе Л>. Поповића вр. дуж. секрет. српског пољопривредног друштва. Наруџбине из унутрашњости Србије и са стране могу се код последњег извршити. Цена је књизи умерена, 2 динара нли 1 Фор. а. вр.

Огласи

ТШГРАМИ Неготин. (ОРИГЛНАЛНА ДЕПЕША). ДаНЗС у 9 часова пре подне, цвет грађап! ства варошп ове, на челу народно либералне странке кроз управу подружине за подномагање српске књп1 жевпостп. обавио је свечано пај растос скоро преминулом славном генералу Скобел.еву; поштом 01> ширније.

ДВОКАТНА

КУКА У НАЈбохој улици у Београду, продаЈе се, под повољним условима испод руке. Упитати Лазу Газибарића адвоката. 1—3

Објава

ЈЕДАН ПАР ПИШТО.ЂА ЦРНОгорскпх џевердана с'кубурама на коњу пли за појасом с'венедпчким добрим табанима које вол>ан купптп нека се јавп Јеврему ТБорпћу у Петровцу. 3—3

Ћ Беч. III.. №ир1$1газбе 29. Поруџбнне па стак.10, — Јрво — п блек — написаних с.шкарија . као и на емаљ — лрво, — цинк — н бронзана иис.чена извршује се плегаптно, брзо и јевтпно. На захтевање доетавл,амо без одлагања лпсту коштања. Бр. 76. 1—4 Само код нае може ее добити, ако нам ее уна* нред поша .Ђе 5 Форинтп, елегантан, еодианд ЖЕНЕ8С1И САПТ извретне лепоте, начињен из Фине еребрне композидије, који на еваком другом меету ко> гата 12 ф . Преиродавцима дајемо ове еатове, шест комада за 21 Фр. Молимо за што екорије поруке, које ћемо тада тачно извршити. Ноштанеке повлаке не вреде за Србију. — Молимо за употребу немачке кореепонденцпје Ј. Б1ЈШТ1Е, С° ШЕН, IIIНЛ1ЈРТ2ШЗЗЕ- 6 -1*

бр. 73.

мотскисов

ГВОЖЂАНИ

Шошмора

код

ФГЛННЦЕБЛДА

5 г добпо замењује БЛАТНЕ КУПКЕ Средство за прављење Че~гик п Сланог н уиатњла Доставља: МаИоп! & Со., Ггапгепвћа<1. бр. 53 Има у свима апотекама и трговинама с мпнералном водом. 5—10

власник .Дружина за потпомагање Српске Књижевностц - пггампано у штампарији „кој Св. Савк " кнкз михаил. ул. вр . 4 одговорни уткдннк Др. Лаза Костић