Srpska nezavisnost

— 490 —

Д Н Е В Н II К Страни. (Опет једав особењак мање) Овнх дана утсро је у Будимпешти неки Дереји у 71 години жи.'.ота. Он је био имућан човек. Никад није излазио из куће пре 7 часова у вече. па и тада нпје ишао пешице, него га је слуга возао на малим колицама. Дереји није јео меса. није ни кад био у позорипггу. нитп је икад при мао посете. Држао је 6 керова п наро читог вадзорника за њих. Сваког ме сеца поделио је сиротињи 50 «-ор. свој) рођену сестру и шурака нпје впдео година. н тек пред смрт позвао нх Је себи. — Енглеска влада купнла је у Одесп 25.000 оваца за њеву војску у Миснру.

Отворено писмо 1. Димитрију ЂорђевиКу начелнику среза Лепеничкох Рача. Господпне! Нисам мислио да ћу и овим путем са вама посла иматп. алп кад је вал>да таква „судбина" — нека н буде. По тужбама извесних ви сте били одређени као комесар да мп рачуне овог Манастира — са којим управљам впше од 20 год. — прегледате, што сте и учинили. Том приликом одузели сте ми како акта н рачуне Манастирске тако и моје облигације са готових 127 дуката, без да сте ми реверса односно — признаннце дали. што сте — мислим према закону и здравој свести а и да би одржали чиновнички ауторитет требали да учините. 17 ов. м. писао сам вам и молио вас да ми у року за пет дана пошљете тражени реверс и признанипу. имајући на уму да и сада Манастиром управљам и у подне и поноћи те ми квите требају због рачуна. Но ви на ту моју молбу .ки мукајет^. Ваљда велите да сам ја непоштен што ннкоме нећу да верујем — пгго за себе тражпм обезбеђење. а ви да сте поштенп пгго ми поред књига. рачуна и облигација здиписте и новац без да ми дадосте „црно на бело" и тако сте поступили као да сам умр'о па неће никога бити ко ће од вас потражити .есапа иракама".Господине! Кад нехтедосте _тајним и путем да ми молбу испуните, то вас овим путем питам: зашто ми одузевши гњиге и новце недадосте признанице. кад знате да ја и сада управљам манастиром? Кажите ми. какву сте цел> имали. и како се то зове, узети новац, окренути леђа па ни бригеша? Питајући вас да ми на горње одговорите, с правом тражим. да ми у року за 10 дана тражене реверсеи признаницу пошл>ете. Не учпните ли то, онда сте оно пгго ја о вама мислим и тражићу да вас суд примора да учините оно пгго сте као .савестан и поштен~ чиновник требали одма учннити. 24 Августа 1882 г. Ман. Грнчарица Игуман Ман. Грнчарице Иринеј

лист за право г гхраЈзо сзг-%0. Од првог септембра ове године почећу издавати лист правнога садржаја под горњим именом. који ће на целом табаку у облику књиге излазити 1, 10 и 20 дана сваког месеца, с тога молнм пријатеље науке и своје личне познанике, да се изволе постарати за што већи број уписнпка. како би се лист могао одржати. Орискоме правнику биће задатак, да износи пред читаоце резултате сувремене правне науке п прнмену њену на жнвотне одношаје у друштву људскоме; да прати развој правних установа у оппгге, а посебице у Срба и осталих јужннх Словена и тако да по могућству доприноси узајамности и зближењу њиховом у државним уредбама у колико месне околности неби биле томе протнвне. У погледу зближења у државннм установама ми поглавито разумевамо трп државе на славенском југу : Србију, Црну Гору и Бугарску, у којпма народни жнвот нма много сличности и истоветности, п које веже крвно сродство и заједнички интересп.

Осим тога, наш лист бавиће се излагањем мана и недостатака у ланашњем нашем закоподавству, и прикупљањем нужне грађе спремаће земљипгге за боље уређење његово. Тога ради у ступ, цима нашега листа пзлагаће се Јавној оп^ни важније извршне одлуке наших судова и других власти. Цена је листу годишње 12 динара или 7 Фор. за Аустрију и остале земље до краја ове годипе 4 дпнара н.тп 2 Фор. , 50 новч. Претплата се за сад прима само до краја ове године, а треба је слати „Штампарнји задруге штапарских раденнка у Београд, која уједно и јамчи за положену претплату. Ко је рад да лист добије на време, нека одмах пошље претплату, јер лист се ннком неће слати на вересију. Умољавају се уредннштва српских, хрватских и бугарских листова, да изволе овај оглас саоппггити својим читаоцима, било у изводу било у целини. 15. августа 1882. у Београду. Власник, издав. и уред. „Српскога Правника" Јован Аћимовић СЕКРТ. СУДСКИ у оставци.

Сад је баш изашла пз штампе ЖИЛ ВЕРНОВА ПРИПОВЕТКА ЧЕТИРИ МЕСЕЦА НА МОРУ ПУТНИЧКЕ БЕЛЕШКЕ Џ. Р. КАЗАЛОНА. са 3 слике Ова прнповетка препоручује се довољно већ и самим именом њенога писца. који је стекао доста читалаца и у нашој публици. „ Четири месеца на мору и иду у ред путописник приповедака Жил-Вернових. као што су: „Царев гласник." „Кин-Фо" и „Открпвење земље", које су већ преведене на наш језик. Док је писац у оним прнчама цртао махом путовање кроз разне земље и народе по суву дотле у овој приповетци црта путовање по широкоме мору. Он је овде мајсторскн извео све незгоде н несреће, што могу снађи људе на отвореноме мору — на путу где човек ништа више не види до неба над собом. Ма лађи ^Канцелару" кренуло је се из Ливерпула у Америку 32 душе, које путника које морнара. Ти су људи претрпплп највеће несреће: пожар п бродолом глад п жеђ, буну међ морнарпма, страховање од морских грдосија, и тек послечетири месеца лутања по пшроком Атланском Океану, изашло је једва њнх једанајсторица живих на сплаву, што га начинише од неколико дасака пропале им лађе у јужну Америку. Приповетка је ппсана у облику путничких бележака. Књига износп 11 табака. Цена јој је 1 дин. 20 пр. дин. Ко пошље новац за 5 књига добиће једну бесплатно. Књижара Велимира Валожића

Огласи

ТШГРДШИ Данас стпже у нашу среднну капетан Сима Поповић. Кметови готово из целог среза и силан народ из Куршумлпје и околпне чак до бацкогХананзађоше усретањесвом честитом старешини. На границисреза у Барлову прпређен је у част његову ручак а у вече тако!>е приређена вечењра забава. Писмом опширније. ПОРУКЕ И ОТПОРУКЕ ч Оаштој Аржавној болници. Београд. Вашу исправку могли бисмо само онда штампатп кад би се у кратко позвалп на оно пгго је у нашем лнсту речено, а не да поново прештампавамо од речи до речи. пгго су једном наши читаоци већ читали. Чудимо се да и вама није то пало на ум! У осталом, у исправци вашој има један крајње циничан „виц", који мучно да би вам служио на част кад би га одштампали. — Ако се те сметње одклоне, онда ћемо вам примити исправку.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ Изашла је књига: „Летопис Матице Српске" Ки»ига 131. Свесва трећа. Мохе се добитв у кљижарн В. Валвжића. Цена 70 новчића.

Уписивање ђака у трговачку школу у Београду. Уппсивање ђака у трговачку школу првог и другог разреда почеће 1. Септеибра ове годпне и трајаће до 10. истог месеца закључно. Од Управе трговачке школе 30 августа 1882 год. ЈМ 180 у Београду.

МОЈ ВЕЛИКИ ПЛАЦ испод Позорпшта Добрачина улпца, према црвенои крсту на ћошку продајем из слободне руке. На овом има терета управе фондова. За друге услове и погодбу запитати г. Остоју Николпћа. пвсара суда округа београдског. Р. Алимпијћ.

ГИСХИБЛЕ Р

г: ♦ ♦ и ♦ и X ♦ и ♦ и I

МАТОНИЈЕВ

најчистији адколски КИСЕЉАЕ најбоље асталско и крепеђе пиће опробано оредство при кашљу, вратним болестима, катару у стомаку и бешики. ПА0ТИ/1Е (шећер за сваривање) Ие12ПЈг1с1а. МаПоп'., "Ш.аг1в"еа.с1 37—43

ГОСПОЈЕ И Г0СП0ЈИЦЕ које желе да изуче сваковрсво женскоодело хал.ипе каов прео2 буке кројити, дал,е коме треба ■ раденица у кући.нека се обра■ ти управптел.у штампарвје код 3 Св. Саве. 1—1 V

иолртмр 5 С0БА - 1С0БИ " |||Ј/Д| | |^|| в иа са предсобљем. " кујном н собицом за млађега, а уз то и подрум ; — дајем под кирију од 1 Новембра т. г. 1—2 К. Црногорац. проФесор. ЗА ЂАКЕ Прпмам ћаке на рану п квартвр. увитати у штампарвјв код „Св. Саве".

НЕКОЛИКО

шш 7 доаги градт. Част ми је јавити поштованој публици како овдашњој, тако н у внутрености Србије, даје ово градско купатило сада тако снабдевено са текућом водом да се може по све дневно окупати више од 400 персона. Тушеви су снабдевеви са не прекидном текућом водом који могу за један сат услужити 40 версона на подпуно задовољство. Част мп је јавитп ноштовавом граћанству јевреиске веронсповедп да сам оправила Базен који је иотребан црема закову јеврејске вероисноведв да је завста кашер теввла којв ћу даватв овнма којв су сиротног стања плаћају 20 пара динарски а опи који су доброг стања плаћаћеду (јО вара двв. Младе плаћаћеду 1 дпнар који би пак желио сепаратну воду платиће 2 дпнара. Дознала сам да већина од поеетиоца незнаду који су данв за мушко особље. Част мв је јаввтв воштовавом граћанству ради знања: Недел>а петак п сваки празник нреко недел,е за мушко особл>е, но и у женске дане могу се мушки ] купати од 5 сати изјутра до 8 пре ' подне и од 6 сати по подне до 10 свако вече. 23 августа 1882 год. Веоград. 1—4. М К. Димитријевићиа.

ЛЕПИХ ВЕликпх леандера вма ва продају. Ко је вољан купитв нека се јави у штампарији код св. Саве. ЦГр Д ДУ ВАН Џ ИЈСКИХ II ПиОМ ВАКАЛ с КИ х могу СЕ ДОБПТ11 у ШТАМПАР11Ј11 КОД „СВ. САВЕ." КУЋУ МОЈУ У ЦЕТИЊСКОЈ улицн сниже два бела голуба налазећу 1 се у којој сада обнтава Г. Арон Нннчић зидану са нростором башчом. бунаром и свииа удобностнма за једну породвцу од идућег Митрова дне нздајем нод кнрнју. Коие треба нека се за ногодбу обратн Г. Ђорћу Јовановнћу пензноннранои суднјн у кућн кастрнотова улнца бр. 29. Јгзлимир Д ЧекиК Бр. 166 1—1 оредеедвик НА ЗНАЊЕ Код Јучерањег вучења краљевско-срп: ски лутриски обвезница — лозова — добила је моја продата промеса СЕРША 323 БР. 3 !ООС Притежиоца речене промесе који је исту од мене купио, нозивам да мн промесу донесе, а да му у смислу услова па истој оргиналну лозу ради наплате предам. По што се извучени добитак 2 септембра ов. год. на државној каси иснлатити има, то ако би притежаоц жслео новце одма имати , ја ћу му одма псплатити са одбитком једномесечног пристојног интереса. 3 августа 1882 г. Београд. Аврам М. Леви овд. сараф 160, 3—3 у дуброаачкој улпдн

Наш мили, добри и никад иепрежаљени син М И X А И Л 0 ■бак трговачке шкоје у Л .упј. ани нресели се у вечпост 22. т. м. у КрагЈЈевцу у 13 тој години свога мла^аног живота, после кратког но тешког боловања. Ову, за нас и све наше сроднике, тужну и жалосну вест, јављамо свима нашим сродпицима , пријатељима и познаницима на страни. Крагујевац 26 августа 1882 г. ожалошт.ен1! родптел.н Коста и Катарина Здравковић са осталом родбином Вр. 56. 1—3.

Лп

-а 1а п"тпп»агац.. Сплске К>к>«в8хпс-»' пјтаипано т штакпжрил „жо! С». Са»в" внез иихлнЈ. јж. вр. 4 одговорнн сриннх Др. Лаза Кос т »*