Srpska nezavisnost

- 534 -

Обоје општећених тражили еу да ее еа Јосиповићем поступи по закону, а у последњој тужби напоменуто је: како је Јосиповић и раније починио пеке злоупотребе у званичној дужности, за које је остављен не кажњен. 0 свему овоме и млого које-чему другом писато је и по новинама, но нити виђосмо исправку на све то ни од Јосиповића ни начелства, нити сс што противу овог човека предузима. Међутим Јосиповић је у овом времену злоупотребио знатну суму државних прихода, па акта ирикрпо а нека уништио. До сада је површном истрагом изнаћено до 1500 динара крађе. а извесво је да би се нашло н много више. само кад би ко хтео да трага. И преко свега тога, ми вндимо Јосиповића како се слободан размеће, — како злоупотребљавајући власт кињи мирне грађане и прети хапсом онима, што његове прљотине јавности предају, и што је најгоре. дознајемо да је носле те толике крађе, без обзира и на приватне тужбе, од заступника начелниковог препоручен за писара среског?! Уверени смо да је све ово познато: и заступнику начелниковом г. Браљинцу, и начелнику г. Кочи, па и г. Министру, па знајући све то нитамо их овако јавно: Како сме овако да се ради, и зашто се протнву Јосиповнћа не нредузима оно што закон наређујс. но се трни овакав чиновник, који служи на иовижење н поругу сталежа чнновничког? На ова питања даје вам право пропис §. 9 кривич. поступка, који у исто време, као и пропис § 20 истог закона, налаже надлежнима да одмах предузму истрагу. На основу овомс. ми с правом очекујемо: да се Јосиповић што пре стави под кривичну истрагу, што ако се. за 10 дана — од кад ово питање на јавност изађе, не учини, — биће за нас н за свакога са свим јасно: да г. г. Браљинац заступник начелников, Коча Радовић начелник. и г. Мпннстар унутрашњих дела скупа иду на то: да заклоне Јосиповића као крнвца — да му помогну да избегне заслужену каштигу; и у том случају, мн овим путем јавно оптужуемо све помагаче Јосиповићеве; а какве посљедице за овакав некоректан рад очекују г. Браљинца и г. Кочу, увери ће се кад добро прочитају § 50 и 133 (тач. 7-ма) казнит. законика и § 43 (тач. 4-та закона о чиновницима грађанског реда. На одговор чекају 17 Септем 1882 год. у Чачку. Више грађава чачанских.

И 3 Ј А В Д. У броју 14 -Народног Здравл>а ц , иншпектор санитетеких завода, подносећп извештај о болницама. између осталога, вели, да је био н у Брестовачкој Бањи летос, и да је нашао како је механа, коју држим под закуп крајње нечнста, и неуредна: како су јелау нстој хрђава, послуга траљава,како посетиоци Бање ни су од мене са оном учтнвошћу у услужношћу предусретнути, коју би моглн очекиватн: и како су посетиоци врло незадовољпи са арендатаром, и т. д. Ноштованн г. Доктор Јанковић, био је у Бањи брестовачкој, а и сам је се уверио, да у механи нотнуна чистоћа постоји, да је услуга према свакоме бнла брза и тачна и да сујела, која суумехани готовљсна, чиста и укусна. па п опет, н преко свега тога, г. доктор Јанковић, изволео је изнетн једну крупну неистину на јавност, а ја сам уверсн, да ни он сам у то невсрујс, што је о менн као арендатору, казао, у реченом лиету већ је морао бити нагов>рен, а од кога? то ћу ниже показати. Господине докторе! ја би вас лепо молио, да ми изволите ма кога од посетиоца Бање, покааати кога сам ја грубо ^очекивао? То не можете. А да ли би ми могли показати и то од оних лнца, гоји су се у мојој механн ранили, да су вам се жалилн да је јело хрђаво и нечисто? Не, ни то показати не можете.

Што велите, г. Докторе да је било незадовољних посетилаца то не ћу одрећи, јер је зајиста и било, но кмји су то? То су они г. Докторе, који донесу у Бању по сто ока вина, леб, и све друге погребе, и ја од њнх немам ни аспре асне, а овамо траже од меве за 10 пара млека, н то мора бити еа кајмаком , а и мој момак да им носи у квартир. Сад ме*ите г. Докторе руку на срце, па реците: да ли сам ја, и при свој доброј вољи, у стању, да њиховомс захтеву угодим? Зајиста не Кад сте били. г. докторе у Бањи, ви сте држали конзилијум над дететом г. Саве Поповића. началника округа крајинског. зашта вам је овај платио 12 ■»инара за труд: а том приликом, вама је све оно, што сте о мени у реченоме листу ваписали, казао г. Сава, мој заклети непријатељ, и вн стс зајиста по његовоме казивању то тако и написали, а не што сте ви сами у то уверени. У осталом, г. досторе , овде вам јавно релим, дч сам свакога пчсетиоца врло учтиво предусретао, сем вајног окружног начелника, бив. бакалског калФу г. Саву Поповића, који је отишао из Бање, без да ми је и кирију за квартир платио. па шта впше, који је за време бавлења покварио трн даске од патоса, у соби у којој је са децом н женом становао. За то, иоштовани г. докторе, учите се да не говорите оно у што ни сте уверени, већ по наговору другога, а тиме мене п моју радњу излажете публици презрењз*, и убијате је без икаквог основа. Оволико написах за рад публике, а не за рад г. доктора и г. Саве, па нека изволи иублика ценити које тада лажов? 19 Септ. 1882 год. Зајечар. Никола Валовић арен. Бање Брестовачке.

КЊИЖЕВНИ ОГЛАСИ Претплатни позив на Јутословенски забавних „ВЕНАЦ-НШАДЕ" са КДЛЕНДАРОМ за иросту годину 1883. У намери сам овај и за ид^ћу годину I издати: само ако ми се и сада као и до | сада укаже помоћ од својих уписника да ово извршим. У овоме ће бити за м«»је уписнике и читаоце задовољавајућа садржина; а из међу осталих занимљиних предмета, песа.аи нрнповедчица, биће и меморандум Г. Јовава Рнстића бив. министра спољ. послова поднешен у Берлину 1878, Конгресу. Надгробно слово једног младог добровољца краљичиног батаљона над Тешицом 9. августа 1876 г.;д. рањеног. Дипломе и наставлења Кнеза Милисава Црноречког из I ве и И-ге десетине овога ' века издане. — Биће украшен сликама: ! Краљице Наталије, Књагиње Љубице, ) Књагиње Јулије н Петра Великог. Величина ће му бити ад пет габака 1 штампаних а ц<*на му је пола динара. I Рабат се даје 20 на °/о У натури; пош! том се разашиље о моме трошку. Рок уписа траје до 10. Октомбра ове год. а ио том се шаљу спнскови имена предплатника заједно са новцима амо у ! Београд штампарији код Св. Саве, која ! уједно јамчи за послати јој новац. Имена биће штампана. 19. Септсмбра 1883. у Београду. Милти Милосављсвиб. пензион. казнач окр. подрннс.

КУИА

МОЈУ У КНЕЗ МИхајловој улици број 12. продајем из слободне руке са пробитачним условијама. Кућа је нова и богато украшена споља и изнутра. Горње су собе фино тапетоване патоси паркетом постављени. При земљи два дућана са собама и новим укусним излозима. Ко жели ово моје имање купити, тога молим ради ногодбе нека се обрати на г. Стевана Тодоровића нроФесора Реалке у добрачиној улица број 8.

5-6

притјажаоц Никола ВујатовиЋ.

ШЕШИРА И ОБУЋА мушких и женскнх у великом избору добпла је трговина МиловановиЂа и АничиЂа 5—6 у кнез Михајливој улпци МОТСНИЈЕВ

♦ и ♦ и ♦ и

У с.1аву дана сгуаања у брак ЊИХОВИХ ВЕЛИЧАНСТАВА , а у корист своје Раденичне шноле ЖШСКО ДРУШТВО иод аокровитељство.н ЊЕНОГ ВЕЛИЧАНСТВЛ КРАЉИЦЕ НАТАЛИЛ, п риређује у Јворани Народног иозоришта 5. Октобра 1882. год. Б А Л Почетак биКе у 8 сахата у вече.

ЦЕНЕ МЕСТА: ,1ожа за 5 осоСа у аартеру и на 1. галерији 60 динара Ложа за 5 особа на 11. галерији 18 Ба-иеонсхо еедиште на 1. галерији С . II. — . - - 4 Седиште на 1. %а.херији 4 У.газница 3 Дибровољни ирилози иримају се с највеКом б.гагодарношКу

Гз аовратак иозиении,< ло»у се доСити улазнице, селишта и ложе 2. 3. и 4. ОктоСра између 2 и 5 часоаа иос.хе аолне у Аворани Вишс Женске шко .ис. а у вече шранке на каси у аозоришту.

ГИСХИБЛЕР најчистији алколски КИСЕЉАК најбоље асталско и крепеЂе пиће опробано средство пр» кашљу. вратним болестима, катару у стомаку н бешики. ПАГТИ/1Е (шећер за сваривање) ЕЕеЈ пгхсЗа. ^а^огаГ, 1Г^а.г1гзТоасЗ. (ВспТТ1 егх). 55—44

ПРИЈАТНА ЕНЗИСТЕНЦИЈА п независав рад који се испзаћује, нружа се образованнм л>удима. Ближа извеш^а даје експедиција листа. бр. 109. 19—36 ПРОДАЈЕМ КОБИЛУ ДОБРЕ расе од 4 год. н 5 месеци 15'/« шака, каруце, санке, и проста кола 2 пара амова. НОВ СРПСКИ ГРБ Крал,евине Србије взашао је из штампе и може се добити у свима књнжарама Грбови већи 1.50 дин. „ мањи 1.—

Објава.

Поред моје дућанске радње отворио сам радњу и механску у Јагодинп. За деловођу ове моје радње узо сам Франца Гаштаига овд. Ово дајем јавпости на основу § о-ог закона трговачког. 28 августа 1882 гчд. у Јагодини.

Бр. 57.

Мата К. Аранђеловиб. 6-5.

Она гоеаода и госаође, који с.1учајно не Си ЈоСи.ги аозиенице, нека се изво.*е оСраттии заисте 2. 3. и.ш 4. ОктоСра оа 2—5 часоеа ао аодне у здању Више Женске школе.

ФРИШког као и

У гвожђарској радњн потписатих нма револвера н сваковрсне мупиције за истс од 7, 9, 12 мнлиметара ле<х>оше и централ. муниције за оФицкрске пешачке и коњичке велнке револвсре. Муниције за репетир и мартинке н мупнције за салонске пушке са ситним сачмама и куглама. Фишека за ловачке пушке леФоше и ланкастер. сукија за преко сачме и барута. Сваковрског прнбора за пунење ловачких пушака и извлачење чаура, ловачких тораба обнчних и за Фишеке. ловачких бнчева, свирајкн, кеса н рогова за барут н сачме, разне врсте џепннх н ловачких ножсва. Капсле обичне, за војничке пушке, леФОше н цептралне чаурс и капсле за динамит. Сачме и драмлнјс. БраЂа КарапвшиЂи.

АЈВАРА остали еспан са вајумеренијом ценом нродајем тако даће п. муштерија поднупо бити задовол>на са еснаиом у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ. А. Борисављевић. 3—2 спрам Коларчетове пинннде.

ГОСПОЈЕ И ГОСПОЈИЦЕ ■ ♦ које желе да изуче сваковрсао I 8 женскоодело хаљине каои ирео3 буке кројвти, дал.е коме треба ■ раденпца у кућв, нека се обра■ тн упрапител>у штампарвје код Св. Савс. 1—2

влдснив ^Лрунина &а потпо«аган>е Српске Књижевности* штампаво у штжкоарил и *ол 0». Савк " кннз илллј. тл. нр. 4 одгоцорни гркјшие Др. г- ала кости*