Srpska nezavisnost

— 604 —

проф. вел. школе П. С ркћковп-ва из СРПСНЕ 1СТ0РИЈЕ 1. Чеслав од 933—962 г- (4 шт. таб.) 50 дкн. пара. 2. Владимир II (1101 — 1113) краљ Архонтије Д}'кл>анске (3 шт. таб,) кошта 25 дин. пар. Може се добити у књижари Петра ИурчиКа.

Огласи

Ђорђа Поповића адво ката налазн се у Мплановој улицн нреко пута од гостп јонице код Мајдака." 195—1,3 ГГГ> МОГУ ОВЕ ГОДИНЕ НА ВАЈ»ХЉ ведење (21. Новембра) да дочекујем госте. Дим. МиловановиК

Број 193

учит. у палилулц. 3-2

Јав.гам ноштованој публнцп да сам овде у Београду отворво фотограФскп Ателпје у коме ћу тамо нзвршаватп сликање у разним величинама и са умереном ценом задовољити сваког носетиоца. Ателије постоји до куће г. Карастојановића, књаз Михајлова улпца. С иоштовашем В. Данилови1< 3—3 Фотограф из Темишвара.

АЈВАРА

ФРИШког као п

ЖИБСЈ2К С. ВЕЛИЧК0В2Ћ Ј4КНИ ПРАВ08\СГМП1КК ЛА ОКР. ЦРНОРГЧКП

нуди • евоЈе ) г елуге нима. који еу нужни ј правничке номоћи на ® СЈДУ-

и на ♦ _Ј

ПОЧЕМ САМ ЈА ДОЛЕ ПОДПИСАни мои Филиал дуванцијске радње у Нишу нродао г. Новаку Јовановићу Д3'вапџији у Нишу. Ја сам нстоме Новаку и вересију поједнних мопх муштерија продао да он у место мене наплати. зато позивам уптиво све моје муштерије кои ми дугују у Нишу и коима се Новак обрати са тражењем даму као пуномоћнику моме плате, иначе ћу у противном случају судским путем од истих тражитн и нанлатити. Београд. '7,о 1882. С ПОШТОВАЊЕМ Д. С. МарковиК. дуванџчја из Београда. 2-3.

Број 190.

2 Част ми је свима мојим прија- Ј I тељима као п поштов. грађанству I к до знања ставити, да сам овде у Ц X Београду у кући поч. Николе Ми- } (ленковића ћурчије на теразијама М отворио дуванџијску радњу коју I Ф сам са свим сортама доброг дува- Ј ♦ на снабдео. ♦ Препоручујући моју радњу, тру- ■ Ј дићу е да као стручњак штоа. Ј ♦ потрошачима са добрим п укуснпм ♦ (дуваном, а са умереном ценом на Ц услузи будем. ♦ Молећи за млогобројну посјету ♦ I препоручујем се У С пош овањем X Јусуф X. АсановиК Пииигија ♦ 1дуванџија ,код султана" М на терадијама. Бр. 2—5 5

осталн еспан са пајумерениЈОм ценом нродајем тако даће п. муштерија поднуно бнти задово.Ђна са еспапом у мојој бакалској трговини. у Београоу. Ђ А БорисављевиЈ*. 3—3 спрам Коларчетове пивнице

32Ћ х ГООРЕЧЕП I о- |

7 ФРГ0ВИ1Ш

Брабе Карапешића може се добити велики избор сваковрсних музикалија из првих Европских Фабрика ћеманета (Егеде) и то : Виолине, Виоле, Виолончела и Виолона (Басова) од простих до најфинијих, сваковрсних жица и осталог прибора за исте. Гитара, Фла ,ута и кларинета. Армоника од најмањих до највећих, верглона малих. мелодеона, маничил и многе друге за децу. Исто тако може се добити и кутиј^ за виолине без и са бравом.

♦Ј м I ♦ 5

СТОЈДН Д. ЈОВДНОВНЋ ЈАБНИ ПРАВОЗДСТУПНИЕ ЗА ОНР ЋУПРИЈСЕИ. Пружа евоју правиичку помоћ свакоме. Сиротињу заетупа бееплатно иред евима еудовима и влаетима. Ћуприја. Новембра 1882 год. Број 66 .4 — 1

■!♦ У

НОВ ПРОИЗВОД Као смокве бадем пиринач лимуно ве поморанџе суво грожђе сардине у кутнјама и бурићима заитина у више сорте све оришко и продајем са пајумернијом цепом тако да ће п. муштерије бити подпуно задовоЛ ј Н и у бакалској трговини Ђ. А. БорисављевиЂа У Веограду сирам коларчетове пивнице Број 138 3—3 БУМУРА К0СТ0ЛШ0Г продајем 100 килограма (80 ока) по 1"„о динара поставл>ен у кућу. Поручбине се примају у мојој нпвари и у бакалници г. Димитрија 'Боорђеввћа код теразијске чееме. 1—3 Ђорђе Вајферт.

Објава.

НАЈНОВИЈА НАКЛАДА ш шт I

ПРИПОВИЛет Е1'-== шла, о и»пј вели један знатан књижевнак: .,Ове оригиналне нриче ванредно су запимљиве. Сзе су црпене из душе иарода, у њима се огледа народно ми шљење и осећање. Слике су управ тинови, језик жив . кратак и карактеристичан. Љубпшине су приче епохалне , јер су оне не само богат извор за наш народни јозик . него ће сс користити и они , који се баве културном историјом.-... Ц(на Фор. 1.20 или 2 динара 70 пара (26 табака 8°).

СВЕШВ И 1ИЛШ Јов. Сгев. ПоаовиКа. Жалоско позор!б у 4 дејства. 16. нов. пли 35 ПАРА.

Ш ДУШЛН у народним песмама. Са сликом његовом. 16 нов. или 35 пара.

ГОРСКМ В1ЈЕНЦ. Историјско збитије 1фИ но четку XVIII. вијека. Сачинно Летар Петр-вц* Његуш 32 нов. или 70 пара.

ЈАДВИГА. Историјски драмат изХП'. столећа у 5 чинова. Написала Г. К Пузинима. С ПОЉСКОГА. 16 нов. или 35 ПАРА.

ЖИТИЈЕ св. оца николаја. Написао по црквеним изворима п иредањима Аленсандар Павлоеић падох 20 нов. или 45 пара.

ЧЕТИРИ КИЕРП. породична слика Софије Подлиаске. Превод с пољскога. 32 нов. или 70 пара.

ПРИПОВЕШ ЛЛФОНСЛ ДОДЕТЛ. Превод са Фрнцуског. 16 нов. нли 35 ПАРА.

Роиан од Шатобријана. С Француског превео Д. ЈевриК. 50 нов. или 1 динар.

СВЕТИ САВА први српски архиепископ. светитељ и просветптељ народни. написао Л. П. 15 нов. или 35 пара.

ДЕЛА ДОСИТИЈЕВА Ш. књига: Савеги алравох разума. 32 нов. или 70 пара.

ЉУТИЦА БОГДАН у народним песмама. Са сликом његовом. 15 нов. или 35 пара.

ЦИГАНИН. Позоришна игра ) 3 чина. написао Е. Сиглигетије. 8А српску позорннцу удксно А ХАЏИЋ 16 нов или 35 пара.

ЖИТИЈВ Се. Великомученика Дичитрија. Написао по црквепнм нвворпма Аленсандар Павлови А парох. 15 нов. или 35 пара.

живот Димитрије ОбрадовиК. војв Јв у ка.\уђс-рсгву про»вав гДсситије За српску омладнну нввео П. Деспотвић. 45 нов. или 1 динар.

1ТИЈЕ ХРИС10В0 написао по јеван}>( т.у Александар ПавловиК. парох. 20 нов. или 45 пара.

ДОН КИХОТЕ ОД МАНЧЕ52ЖЖ ВКДРЕ. Ј1»ш )е Доситије желео, да се овај дивпи роман на сриски преведе. Не само младеж, но и одраслн наћи ће у њему пуно уживања. Ово издање украшено је многим сликама — 90 нов. или 2 дпнара.

♦ У «♦^1

ЈЕДАН 'БАК, КОЈИ СЛУША » треку годину Философнје на великој школи , тражи кондицпје за

Поред моје дућанске радае отворио сам радњу н механску у Јагодини. За деловоћу ове моје радше узо сам Франца Гаштаига овд. Ово дајем јавности на основу § б-ог за| кона трговачког. 28 августа 1882 год. у Јагодини. Мата К. Аран$е.%овиК. Бр. 57. б—5.

ШЕШИРА И ОБУЋА мушких и женских у великом и»бору добнла је трговина Миловановића и Ачичи-ћа б—6 у квез Мнхајловој улицв иСОА ДУВАНЏПЈСКИХ И 111_ОП ЕАКАЛСКИХ МОГУ СЕ ДОБИТИ У ШТАМПАРИЈИ КОД ,СВ. САВЕ."

МВВЧИЖНМШ1И1■ ГОСПОЈАМА И ГСПОЈИЦ МА ■ ♦ коЈе желе да изуче еваковрсно Ц женскоодело хаљине каои прео« буке кројити. дал.е коме треба ♦ раденнца у ку^и, нека се обра♦ ти управитељу штамиарије код 1—2

ПРИЈЛТНА ЕНЗИСТЕНЦИЈЛ п независан рад којп се исплаћује, пружа се образованнм људима. Ближа извешка даје експедпција листа. бр. 109. 19—36

НД ААН

МОЈЕ СЛАВЕ 11. т. мес. не прнмам

честитања.

Арагутии Жабарац.

гимназију п реалку. Пријавити се треба у редакцпји овога листа. 1 — 1

Мој мнли супруг ГЕНЕРАЛ РАНКО АЛИМПИЋ ЧДАН ДРЖ. САВЕТЖ После тешког боловања пресели се у вечност 7 овог мес. у 8 сахати у 56 години свога живота. Јављам ову тужну вест за мене, Ранковим и мојим прп јател.нма и позпаницпма. 0ж кл0шт.ена сгпруга: Милева Р. Алимпић. рођена П. Вуномановић 1 ,3

влАонав „Друн<ина за потпохагање Српснв Ни.ижевн0Сти" штамиаио ј иглшиеи;! ,<01 С«. С а»в- кнк: шиаиј уа. вр. 4 о*го«орни уевднав Др. лаза Ности1).