Srpski književni glasnik

Б Ел Е Ш К E. 77

рика; политичка борба у којој је узимао живог учешћа

није ни најмање помрачила његове погледе у излагању

прошлости. Његови се радови одликују лепотом језика

и стила. (А.) Књижевност:

— Меморандум Кнеза Михаила. Ових дана је објављен у прилогу нишке «Градине»: «Меморандум кнеза Михаила» о приликама и догађајима у Србији у 1839 пи 1840 години. Кнез је ово писао по својем одласку из Србије 1842 године, и лепо приказује ондашње српске великаше, износећи како су стојали колико међу собом, толико према кнезу и порти. Овај значајни прилог штампан је по препису проф. Гавр. Витковића. (Д.)

—= Гимназија у Крагујевцу. — Уз историјске прегледе прошлости двеју садашњих београдских гимназија појавио се и трећи: „Гимназија Кнеза Милоша Великог“. Педагошко-историска расправа. Критички изложио Љуб. М. Протић (Београд. Електрична штампарија Павловића и Стојановића, 1901. Б. 8", стр. 270). (Д.)

— Десет приповедака из београдског живота. Књижара Мите Стајића штампа ову збирку нашега сарадника г. С. Матавуља. У њој у првом делу има пет «Блајкових прича» а у другом пет разноврених, све из живота наше престонице. То је писац прибрао и, по евом обичају, прегледао приповетке које су последњих 5—6 година излазиле у појединим листовима. (--р.)

— Критичке студије о новијим српским писцима. Др. Љ. Недић штампа збарку својих чланака о Љ. Ненадовићу, М. 1. Шапчанину, М. Ђ. Милићевићу, Ј. Ј. Змају и о Књижевној Критици. Књига ће бити обликом као M пишчева ранија збирка «Из новије ерпске лирике»: цена јој је 2 дин. (—р.)

— Песме # Љубомира Симића. Уредништво «Градине» објављује позив на претплату за Песме» Љубомира Симића. Књига ће изнети око десет штампаних табака, а цена јој је један динар. Рок је претплаћивању до краја фебруара. Сав чист приход употребиће се на подпзање ма и најскромнијега белега на гробу младога песипка и на скромну потпору његовој породици. (Д.)

— Оскар Вајлд, који је преминуо крајем прошле године, био је један од ретких драмеких писаца данашње Енглеске, јер, како изгледа, драма није нигде тако занемарена као у земљи Шекепировој. Његова Je оригиналност, што је први изнео на позорницу отмени свет