Srpski književni glasnik

110 Српски Књижевни ГлАСНИК.

калнога. дијалекта, када их се не будемо клонили и онда клд они тумаче неки појам боље од домаће речи, када се буду сматрали за благо свега народа — једном речју, кад се наш књижевни језик узвиси над месним патриотизмом и пригрли све делове нашега народа, истом ће тада он добити високога. полета, добити право на име књижевнога језика једног целог народа. Али оставимо ово времену, од којега се и иначе морамо само добру надати, а покушајмо изнети укратко питање, које је од ширега интереса, јер се тиче свега нашега народа, питање о главним његовим дијалектима и њихову узајамном одношају, с чему се у нас већ поодавно није говорило. Мислим да није лотребно, да напоменем, да за нас нису овде главно геограФске границе, јер оне у опште нису још довољно тачно одређене, већ главне тачке и правци при њихову образовању, што ће бити такође тачније одређено, када се наши дијалекти детаљније испитају. Овим ће се још једном нагласити потреба што живљега и потпунијега рада у овоме правцу.

Често мењање политичких граница земаља Балканскога Полуострва, непрестано нове колонизације, уопште променљива судбина њихова учинила је, да су се на многим местима. пореметиле старе језичке границе, да оно што према историји народној припада једном народу, према језику чини део друге целине. Ово неслагање историје и језика, да и нема читаве мреже других питања, која се за њ везују, већ само по себи привлачило би научне раднике. Али баш због тога, што се резултати језичких истраживања о њима. одмах преносе на реално земљиште, она се врло често раде ненаучно, е да би се и се „теоријске“ стране доказала оправданост различних политичко-шовинистичких Захтева.

И српско земље, као део Балканскога Полуострва, биле су изложене различним променама, стога ће се и при пспитивању њихових дијалеката паићи на сличне тешкоће. Према овоме један од главних задатака исепитивачу српскога. језика био би, да одреди све моменте, који су били од значаја по његов развитак. Колонизације, политичке границе, географски положај, религија — све је то заједно ути-