Srpski književni glasnik

118 СРПСКИ КиШЖКЕВНИ ГЛАСНИК.

мена изгубио под утицајем многобројнијега штокавскога становништва. Дубровачки стари споменици били би еведоци тога процеса, који се што се звука ј-Ђ тиче врло брзо вршио. Према овоме дубровачки дијалекат не предетавља ништа што би се по постању одликовало од осталих ериских дијалеката, стога га и пе можемо ставити напоредо са основним дијалектима наших: само зато што се овај град мање или више самостално развијао, што је живео екеклузивним животом, те за неколико векова створио своју културу, књижевност и књижевни језик — само се зато може о његову језику говорити као засебноме нашем дијалекту. На њему се ја овде нећу више задржавати и враћам се нашим основним дијалектима. Због пепотпуног и нетачног материјала, који пам је данас познат, додирнућу само главније струје у Формацији њиховој.

И чакавци Će данас као год и штокавци деле према замени Ђ у њих на јекавце, екавце и икавце, само што је у њих јекаваца најмање, а прелаз Ђ у «и чесго је пута (на острвима особито) тако локалне природе, да исти дијалекти знају За еказске и иказске Форме, у чему се, нема сумње, огледа укрштање дијалеката. Јекавски су дијалекти најјужнији (ластовски),“ екавеких пак има сем на осгрвима, око Реке а особито на Истри. Икавеких има на острвима у Далмацији и у Хрватској (исп. горе). Како пак стоје јужно-чакавски дијалекти према штоковеким, и чакав. дијалекти око Реке и на Истри према словеначкоме, то he расветлити њихово детаљније проучавање; тада ће се и видети, да ли се у свима тим дијалектима Ђ самостално развило у горње гласове и гласовне групе.

У једноме делу штокавски» дијалеката изједначило се Ђ са звуком е и на тај начин образовало засебну групу дијалеката ; у другој пак групи штокавеких дијалеката разлика је

7 Питање о Ђ још није расправљено у српскоме језику. Наоенову ортограФије наших повеља, језика дубровачких песника, неких данашњих дијалекатских овобина јужнога (управо југозападнога) дијалекта, овога чакавскога. дијалекта. јасно је, да је основна вредност % у тим дијалектима био диФтонг је. Само мислим да је нетачно одређивати тај диФтонг у дугим елоговима као 16 (као што чини на пр. Маретић).