Srpski književni glasnik

ЕВГЕНИЈА ГРАПДЕ. 19

Ове последње речи оп изговори мирним гласом, али с таком пронијом, да би Сомирци, искупљени у том тренутку на тргу и поражени гласом о продаји коју је Гранде закључио, уздрхтали, да су их чули. Паника Om оборила вино за педесет на сто.

— Ове године добили сте хиљаду буради, је-л-те, оче рече Евгенија.

— "Тако је, чедо.

Ова. реч била је највећи израз качареве радости.

— То чини две стотине хиљада динараг

— "Тако је, госпођице Гранде.

— Па ви онда, оче, можете лако притећи у помоћ Шарлу.

Зачуђеност, гнев, пренераженост Валтазарова кад је спазио „Мене—Текел—Ферес““ не могу сесравнити с хладним гневом Грандеовим који, не мислећи више о своме синовцу, нађе овога поново у срцу и у рачунима своје кћери.

— А! ово је којешта! одкако је тај господичић ступио у моју кућу, све се у њој окренуло тумбе. Ви изигравате госпође које купују слаткише, веселе се, приређују гозбе. То ја нећу да трпим. Ја ваљада знам, у мојим годинама, како треба да се понашам! У оесгалом, не трпим лекције ни од моје кћери, ни од кога другог. Ја ћу учинити за свога синовца колико треба да учиним, и вас се то ништа не тиче. — Што ве тебе тиче, Евгенија, додаде он окренувши се к њој, да ми га ниси више поменула! иначе ћу те послати се Наноном у опатију Ноаје, и то још сутра, само ако те чујем. Где је тај млади човек Је ли сишаог

2 По Светоме Ппиему (Данило, гл. У.), Валтазар, син Навукодоносоров, био би последњи краљ вавилонски (554—538 пре Хр.) Једне ноћи, кад је пировао, заповеди да му се донесу, размећући се безбожношћу, свети судови, које Навукодоносор беше некад однео из јерусалимекога храма. Чим је учинио ово обесвећење, безбожни владалац са страхом виде, како нека рука исписује на зиду, пламеним потезима, тајанствена писмена, која ни Валтазар нити ико на његову двору не могаше прочитати. Дозваше пророка Данила. — Бог је, рече он краљу, послао ову руку и ево шта је написано: ДИене, Текел, Ферес, Мене, Бог је бројао твоје царетво и до краља избројао; Текел, измерен си на мерила и нашао си се лак; Ферес, раздељено је царетво твоје и дано Мидијанима и Переијанима. И доиста, још исте ноћи би Валтазар убијеп и царетво преузе Дарије Мидијанин. Пр.

E