Srpski književni glasnik

8 Српски Књижевни ГлАСНИК.

књигу романа Јаше Игњатовића „Милан Наранџић“, са опширним предговором проФ. Момчила Иванића; поемрче Светолика. Ранковића, роман „Порушени идеали“, награђен из књижевне задужбине Николе Мариновића; роман Валтера Скота, „Ајванхо“, у преводу проФ. Чедомиља Петровића, и превод Реклијева списа „Историја планине“, превод пок. Ђуре Милијашевића, се предговором, допунама и објашњењима проФ. Ал. Станојевића. Од Забавника изишле су за 1900. годину три књиге, и у њима су: завршетак прве књиге Дикенсова романа „Давид КоперФилд“; завршетак прве књиге романа Л. Толстога „Рат и мир“, и друга и трећа књига овога романа. Као ванредно издање штампана је књига „Чика Јова српској омладини“, коју је за штампу спремио, као и ранију „Чика Јова српској деци“, проФ. Др. М. Шевић, а у којој су песме Змајеве, одабране и намењене одраелијим ученицима основних и млађим ученицима средњих школа.

Поред других послова Управа је у прошлој години радила и на остварењу предлога и жељ“, које су јављале на последњем и ранијим годишњим скуповима Задругиним. Тако је поводом предлога Ж. Дачића, да Задруга узме иницијативу у издавању популарних списа за много шири круг читалаца но што је круг читалаца досадашњих Задругиних књига, била изабрала нарочити одбор, који је проучио овај предлог, и поднео извештај Управи, конетатујући: да је прека потреба почети издавање књига за народ, да би било довољно читалаца за ове књиге и да би било и материјалне могућности за издавање ових књига, те да Српска Књижевна Задруга треба да узме на себе рад око њихова издавања; Управа је усвојила предлог овога свога одбора и продужила радити на остварењу његову. Рад на остварењу других предлога и задругареких жеља није још у толикој мери завршила, да се може објавити, те и извештај Управин прелази преко тога.

Сем овога што довде поменуемо, Управа је у минулој години морала радити, као и увек дотле, и на прибирању задругара и претплатника. Овога ради морала је уредити прибирање претплате и разашиљање Задругиних књига у Аустро- Утаре кој и Босни m Херцеговини. Последњих | гоMana Je Taj посао, за ове крајеве, рађен преко Српске Штампарије у Загребу. Како те везе са Штампаријом у Загребу нису могле бити више продужене, Управа је ступила у везу ca Српеком Манасетиреком Штампаријом у Сремским Карловцима, п њој је поверила скупљање улога