Srpski književni glasnik

–_1

БЕЛЕШКЕ.

који је магарац носио, него и кожом истога; стр. 61. Свете књиге држали су Римљани државно с највећом бригом; стр. 111. због будности; стр. 145. насукам се; стр. 21. Употребе рогова јеленова и говеда различита је итд. итд.) BHisum teneatis, amici! Ј. Лукић.

= Пјесме, од Алексе Шантића, које смо раније обја-

вили, изишле су из штампе у укусном издању издавачке

књижарнице Пахера и Кисића у Мостару. Ми ћемо о њима

донети своју оцену у првом или у другом броју за овим. ] (У.)

= Из историје Црне Горе. — Недавно је изишла књига под горњим натписом, у којој је наш сарадник про». Јов. Н. Томић штампао две своје расправе, извађене из евојих „Одломака из Историје Црне Горе, од 1528.—1709. год.“ Расправе су „Цетињеки владика Висарион“ и „Бадње вече и истрага потурица у Црној Гори“. Обе су расправе израђене већином на основу нових и досад необјављених архивских података, а у њима се зналачки прегресају сва главнија питања, која је иставио пред српске историјограње ахимандрит Иларион Руварац у својим ЛМопепедгепа-ма.

(—4—)

ДРУШТВА:

= (Сриска Књижевна Задруга у 1900. години. — Грећег јуна ове године одржан је осми годишњи скуп Српске Књижевне Задруге, и на њему је приказан извештај о стању и раду у Задрузи за 1900. годину, девету од оснивања Задругина. Из тога извештаја видимо, да је и у тој, минулој години рад на остварењу задатака Задругиних био и многоструг и плодан, и да је Управа Задругина и у тој години показала пуно добре воље, да оправда поверење Задругиних чланова.

Поглавити рад Управин у минулој години, као и дотле, био је на спремању Задругиних издања: редовнога кола, Забавника и ванредних издања. У редовноме колу, деветоме по реду од постанка Задругина, Управа је дала члановима седам књига, у којима су ови списи: трећа и последња свеска „Житија Герасима Зелића“, коју је, као и две раније, спремио за штампу Задругин председник П. П. Ђорђевић; прву књигу „Песама“ Ђуре Јакшића, у којој су одабране лирске песме Ђурине, е опширном студијом пок. Св. Вуловића о животу и појезији Јакшићевој; прву и другу