Srpski književni glasnik

190 СРпскКи Књижевни Гласник. с једне п се друге стране Саве, у пето време кад је ерпеко јунаштво, о ком се од 1815. није било ништа више чуло, доказано поново на примеру Книћанина пи његових добровољаца. Али, главни добитник тих година био је сам Кнез, –- Кара-Борђевић. Испрва сумњив консервативним Сплама, Аустрији пи Русији, као владалац којп је у једном бунтовном логору био извикан, он је, тих година, задобио њихово поверење, одржав у Србијп ред онда, кад је око ње свугде револуција 'отимала маха. Он је био за то декорисан п од Порте п од Ћесара, па п од руског цара, због кога је, као што је раније поменуто, његов први пзбор био поништен.

ХШ.

Кримски је Рат. био још од већег значаја за Србију него револуција од 1848. У том су рату стојали на једној страни, Русија“ сама, — на другој, Турска и њенп савезници, Француска, Енглеска, п касније Сардинија. Србија се налазила под сепзеренством Турске, а под протекторством“ Русије; питање је стога било како ће се она у том рату понашати Хоће ли она прићи Турској, ноказујући се тако према Русији незахвални штићеник Или ће прићи Русији, показујући се тако према Турској неверни вазал 7 Ла онда, њена је политичка. полусамосталпост била ујемчена уговорима пзмеђу Русије и Турске, а ти су уговори, по схватању Порте, билп изгубили сваку важност услед њеног рата с Руспјом. Пштање је стога било да ли ће Србија моћи одржати своју политичку полусамосталност, кад су пали ти уговори којима је она била ујемчена 7 Или, ако ту своју политичку полусамосталност буде одржала, на коме ће је правном основу убудуће темељити“.

Спор између Русије и Турске, 'који је дао повода Кримском Рату, тицао се протектореких права Русије над православном црквом у Отоманској Царевини. Алп, после прогласа рата, Никола 1 намеравао је да своју борбу противу Турака веже за један циљ од још ширег политичког