Srpski književni glasnik

302 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

писати на тај начин књигу од 751 стране, свакако није лак посао. Штета је само што је тај велики посао остао без успеха; јер ово дело Г. Рашића елабо је у сваком погледу п нема никакве вредности. Ова је књига управо мозаик, неукусно п без знања п разумевања састављен мозаик из разноврсних ствари, неједнаких и по облику по по вредности и по садржини. DP. Рашић је хронолошки ређао своје изводе, а није пепштивао њихову вредност нитп је тражио везе међу њима.

Незгодна је била и еама мпсао Г. Рашића, да пише расправу, у којој треба изнети целу петорију Српског Народа од доласка његова у ове крајеве па до наших дана. Да је мало озбиљније размиеслио о задатку, који је требало да изврши, он би без сумње увидео, да само савлађивање материјала, који му је за ову ствар био потребан, далеко премаша његову снагу. Он није хтео то да увиди, него се подухватио посла, коме није дорастао и резултат тога посла је ова књига, која у сваком погледу спада у најлошије производе ове врете.

Писац је погрешно п кретио евоју књигу, јер у њој нема ни дипломатске петорије ни међународног права; "то је управо само политичка петорија Српског Народа од почетка његове историје до 1901 год.; у њој је казано само оно, што се мора поменутп у свакој политичкој историји. ...

Хиландарски монах Доментијан почео је биографију Св. Саве овим речима: Помишљају дело“ сије великоје и иреславноје нодивљу се 9 недоумеју се, откуду начину првеје млалолати. И ја сада као монах Доментијан гледам пред собом ову дебелу књигу Г. Рашића п у недоумицп сам великој, откуда да почнем говорити о њој п како да у мало речи кажем и докажем, колико је ово дело лоше; јер кад би ме ко осудио да морам само указати на све погрешке п недостатке овога дела, морао бих написати књигу колика је п ова.

Пре свега Г. Рашић не зна ни најобичнија факта из псеторије п из Српске Петорије; он управо правп таке