Srpski književni glasnik

Књижевни ПРЕГЛЕД. 507

сами код куће cenenmm. He, naa Je cama потребан сасвим друге патриотизам: смпшљен п реалан, тих а сплан; патрпотизам, који неће декламовати него радити, којп ће постати убеђењем п потребом, којп ће се у свакпдашњем животу огледати п у сваком делу осећати, који ће у нама живети напоредо са пнетипкстом за одржање п који ће нам бити исто што п борба за живот. Таки патриотизам нам је потребан, ако хоћемо да се спремимо п да спремимо оне који за нама пду на оно гвоздено доба које се приближује, кад се буде дефинитивно решавала судба нашега племена. Алп таки се патрпотизам не стиче декламацијама, него озбиљним радом на свом позиву п савесним вршењем своје дужности.

Г. Рашић ме овом својом књигом није могао убелити о свом озбиљном раду п о савесном вршењу своје дужности према науци: п стога ја ово његово дело не могу похвалити ни са гледишта патрпотизма, који се у њему петиче.

Хоћу још нешто да кажем пре но што завршим. Г. Рашић ће без сумње бити уверен, да ја немам право кад овако неповољно оцењујем његову књигу п он ће може бити устати у обрану свог дела. Ја му у том случају нећу одговарати: тако сам и до сада свагда чинио.

У нашој псторијографској литератури још увек има много обломовштине п још вшпе дплетантизма. Стога сам ја био свагда уверен, да је у таким приликама потребан на томе пољу рад у два правца: директан рад на науци п рад на сузбијању тога дилетантизма. Овај други посао у нашим приликама мало је продуктиван, још мање благодаран, јер у критикама на туђа дела п на исправљање туђих погрешака човег губи много времена; крптике се губе п заборављају п ако у њима често има добрих и нових ствари, а писац крптика диже сам на себе хајку и мора бити спреман да га грде п нападају п стварно п лично. Код нас је онај којп критикује туђа дела више но пгде у том положају, јер код нас објективност п према себи п према другима није још продрла ни у најпросвећенпје људе; код нас у пауци још увек влада женска осет-

20%