Srpski književni glasnik

78 СРпски Књижевни Гласник.

Пошто проведу свој век са професорском платом пмају вишка на књижици управе фондова (без дин. пара): Судија првостепеног суда 59480 дин. „ ' апелационог „ 116629 Инжињер „ 43639 Потпуковник 105425 А живећи са директореком платом имају вишка на књижици управе фондова: Судија касационог суда 133979 дин. Инспектор грађевина 79632 Пуковник 184005 Ове циФре много казују. Ублажите их и таксама и путним трошком и ценом стручне библиотеке пи ванредним улогом, све то чини 5 до 6000 динара. Нека се узме у рачун и то да п у судској струци и у грађевини пма практикантуре — неуказног звања. Нека се и тиме смање горње цифре опет за 5—6000 дин. Па ипак ће се резултати неосетно смањити, те п тако умањени јаено показују како мало равнотеже ипма у наградама чиновника, а видели смо већ како мало логике има у њиховом напредовању.

Није тешко предвидети последице оваквог стања.

По простом економском начелу тражње и понуде поједине ће струке бити пресићене, док ће друге остати незасићене.

И једна и друга појава су убитачне. Код незасићености прети инвазија странаца, код пресићености опасност да брига за насушним хлебом сведе на минимум скрупулозност, — врлину, коју треба нарочито неговати код. чиновника нових држава без јаких и освештаних традиција, а са бурном прошлошћу.

Г. Др. Вукићевић је овим својим радом учинио једну услугу целој земљи, ма да су му намере биле много људскије природе, јер је пошао од себе. Али ћото зиш.. У тој својој потпуно људској тежњи, писац није заборавио ни свој сталеж, који је у последњем реду чиновничке јерар-