Srpski književni glasnik

190 СРПСКИ Књижевни ГЛлАСНИК.

них награда могао би нешто пи услед самих одредаба тестамента — каткад ослабити; Нобелов Институт ће, при свем том, бити корисно поље за међународно књижевно испитивање, п. свакако је само питање времена, када ће у Стокхолму почети излазити међународни књижевни преглед. У тој доброј тежњи за културним напретком п аближавањем појединих народа, ми се уздамо и у симпатично суделовање словенских народа. Стокхолм, јануара. 1902.

(Превео с цемачког С. Пр.) АлфгрРЕД ЈЕНСЕн.

САМОСТАЛНО МИШЉЕЊЕ.

из .ПАРЕРГА И ПАРАЛИПОМЕНА“.

8.16. (279).

Људи, који су свој живот провели у читању и своју мудрост црпли из књига, личе на оне који су из многих путописа. стекли тачно знање о једној земљи. Онп могу о многоме дати обавештења : али у ствари они немају никаквог повезаног, јасног, темељитог знања о особинама земље. Они пак, што су свој живот провели у мишљењу, наличе на оне, који су сами у оној земљи били: они једини знају у ствари о чему је реч, познају ствари тамошње у вези и допста су тамо код куће.

5. 7. (263).

Обични несамостални философ односи се наспрам самосталног мислиоца као 'лто се историк односи према очевидцу: овај говори из свога сопственог, непосредног схватања ствари. С тога се сви самостални мислиоци у ствари слажу, п њихова разлика проистиче само из разлике становишта: где пак ово ништа не мења, сви они исто кажу. Јер они само оно кажу, што су објективно схватили. Ја сам често ставове, које сам, због њихове парадоксности, страхујући пзноспо пред публику, налазио доцније. на моје радосно изненађење, у старим