Srpski književni glasnik

ПозоРИШНИ ПРЕГЛЕД. 139

али за Г. Клартија настале су живе муке. Не могући ни примати ни одбацивати комаде, глумцима бар остаје да опењују финансије п да прегледају рачуне. И на то су се сад бацили севим жаром уметничким, на последњем годишњем скупу. Нису на пример хтели одобрити адми« нистратору буџет, ма да су такве исте буџете одобравали свих ранијих година, п ма да се дефицчт у овогодишњем буџету објашњава пожаром старе Молијерове куће. Али нису им то једина средства опозиције. Ако им се комад натури, ко каже да се баш мора играти, кад од њих зависи кад ће се научити.

Г. Кларти га ваљада неће сам инсценисати и сам у друштву са министром и директором одиграти. Овај ратни план одмах се показао на делу. Само је државна власт одговорила одмах другим силеџијским актом: довела је г. Гитрија у Комедију са искључивим задатком да инсценише комаде. Ко мисли да су глумци били побеђени, вара се. Они имају стотину средстава, све налик једне другима, а да се при том никако не огреше о послушност наредбама министровим. За сад је на пример болешћу Г. Ле Баржија ометена представа једног комада, који је г. Гитри инеценисао. Да се ово нешто збива код нас, рекло би се, чудна ми посла. Играће ко други. Алп у Паризу писац дели улоге у свом комаду п хоће да му се игра тако или никако. Често тамо чак театрп узајмљују једни другоме по ког од својих вештака, ако га писац тражи. |

Како ће се свршити ова ствар, не може се предвидети, али ће се вероватно свести на борбу Г. Клартија п глумаца, пошто су глумци толико паметни да увиђају, како није празна претња, да би их за тренут ока заменили другим, можда и горим, али можда и бољим, свакако равним. Г. Кларти, поред свих својих мана, има за сад потпору државне власти, јер предетавља њен ауторитет, али под условом да пзиђе из борбе победник. Успех заклања све.