Srpski književni glasnik

155 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

постави за управитеља, или какав управитељ приватног позоришта који се на то место сам постави 7

Глумци су, бранећи своју сптуацију, наводили још и московски декрет, који се тек тако олако не може променити. Одбор постојп на основу тог указа, да прегледа п одобрава рачуне и да прима комаде. Дпрнути у лекрет, значи дирнути у комедију, значи, као што рече Коклен млађи, извадити њему као члану одбора, једно плуће. Истина, њему као комичару нису особито по вољи изабрани комади који су однекуд само трагедије, алп то је отуд што су у одбору у већини трагичари.

Коклен млађи није се могао дуго јадати. Министар и директор лепих вештина не само што су му одузели задовољетво да оговара своје другове, него су му ампутирали и плуће, а ипак се нису огрешили о славни декрет. Први члан Наполеоновог указа гласи: Царски комисар, кога ми наименујемо, има дужност саопштавати глумцима наредбе врховног интенданта.

Е лепо. Наредба је врховног интенданта, у овом случају PF. Ружона, директора лепих вештина, да се укине читалачки одбор. Ствари у Комедији иду рђаво, каже Г. Ружон, приходи падају, глумци у одбору при оцењивању комада поводе се тиме, пмају ли у њима лепе улоге, или немају, и ко од колега има ако они немају, подложни су сптним интересима п својој сујети. После, доста је било те безимене одговорности. Кад се потражи рачуна за неку погрешку, Кларти слеже раменима: шта ћу, ја нисам крив, то је овај, то је онај, шта ја могу. Међутим једна кућа може само онда напредовати, ако једна глава у њој заповеда. Ето, завршује г. Ружон, сад ћемо очистити земљиште Клартију. Ако се превари, ако се Комедија не дигне, као што треба, рећи ћемо му: покушали смо, не иде. Уклоните се!

П ствари сад стоје на тој тачки. Министар је усвојио предлог свог директора, председник републике свог министра, одбору је одузето право оцене песничких радова,