Srpski književni glasnik

Оцене и ПрРИкаАЗИ. 141

— - _____--

дактичних песама, а сем тога ту се налазе и четири тенденциозне приче у стиховима.

У њој је језик леп и прилично биран, слик углађен, стих мелодпчан, стил прост IH разумљив, намере увек“ тачно опредељена IU схватљиве, а врх свега свака мисао здрава. И духовитост п досетка не оскудевају.

По где-гле као Н. пр. у песми „Стручак невена“ са јуначког гробља ЛИЧКИХ И крајишких витезова одушевље ње избија У најлешној форми и. У потпуној екстази:

„Не тргбам данае туге и плача „Данае ми нала од јада јача, „Па берем цвеће и венце плетем „И бирам чело, где да их метем. „Гле ено чела што славом сеипја ! „Ох тамо цвати серећица тија! „Гамо ми о годи „Гамо ме води „Где но се браћа у коло стичу, „Где неброј грла радосно кличу „M тисућ звона у славу звоне „И покор јада у срећи тоне...

Ас лаље:

„крвава Лико ! Тужна Удбино! „Царода ерпеког горка еудбино! „Злоеретне жртве обеених греја ! „Мучнија муко од Промете а! „бнам шта вае данас уцвели тако: „Брат нам се руком образа так!'о. „Не гази 'Туре кроз наше краје, „Али још стара неправда траје, „Још обеет иде по вражјој стази „И српеко име ногама гази:

„Од српеког мача ланци се праве „А ерпеку елаву — Неерби славе,“

А нешто што је најзанимљивије у овој књизи, то су речене приче у етпховима. Једно, што су као такове: апеолутна новост код нас, јер их још нико од Срба није обрађивао ; а друго пи што је прича: „Најпречи лек“ и духовито смишљена, и врло добро изведена. Ово последње: не могу и за остале три приче рећи, али налазим и да