Srpski književni glasnik

БЕЛЕШЛЕ. {55

~

који славе Св. Јована. У овој књизи описан је живот и рад овога севетџтеља. Цена је књизи два динара.

— Бјера Боронцов, познат роман Соње Коваљевске који излази у подлистку „Дневника“ одштампава се засебно. Цена ће књизи бити два динара.

— Ђацн и. социјализам зове се књижица која је“ ових дана. пзашла у Београду, а у којој је предавање што га. је немачким ђацима држао Август Бебел социјал- демократски вођа и посланик у немачком парламенту. Цена је књизи 40. п. дин. ; \h—).

—= Као што јавља само уредништво, „Нада“, илустровани лист, који у Сарајеву излази п који је до сада имао два издања: ћирилицом и латиницом, од ове године излазиће само латиницом, пошто за ћириловеско издање

није имао више од 34 претплатника. (—h) СТРАНА: = Амерички роман у 1901. — Продукција научних,

историјских и критичких радова није у Сједињеним Државама сразмерна са масом становништва п са интензивним прогресом североамеричким. С друге стране изненађује чудна количина романа који сваки дан излазе на светлост, и којп налазе милионе читалаца. Неке белешке о америчком роману у прошлој години даје „Нова Антологија“ по Тајсот WilHiamsy y American Monthly Review of ке ле WS. 1901 најмање шест романа растурени супсвани у 150000 примерака, десетина њих достигло је број. 100.000, лваестина их је штампано у 50.000 примерака, број који би пре неколико година био феноменалан, а четрдесет или педесет у 20.000 или 10.000. Статистика јавних библиотека у четири главна североамеричка града, у Њујорку, Чикагу, Филаделфији п Бостону, показује да је било од шест милиона књига које су, за годину, биле дате на читање, више од четири п по милиона романа.

Исти часопис вели даље да нове књиге не могу себи да створе успеха другим мерама O рекламама, пошто се критика. слабо води, а још слабије чита. Помоћу огласа по новинама, књига која само у осредњој мери има особине да постане популарна, може се растурити у невероватном броју. Ту је, на пример, разлог због чега се нови роман Непгу Јатеза, „Застеа Еоши“, који e много оглашаван, није раширио колико је заслужио.