Srpski književni glasnik

154 СРпски Књижевни ГлаАСНИК.

— Под уредништвом Милорада Поповића почела. је излазити Радничка Библиотека. Ова Библиотека доносиће оригинална п преведена дела о савременим политичким п економним питањима како у Угарској тако и у Србији, о радничком животу, пи радничком политичком и економском покрету у напредним државама. Осим овога доносиће дела из евију грана наука, као и забавна, оргинална п преведена. До сада су изишле две свеске: „Опште право гласа“ од Слободана Правдића и „Комунистички МаниФест“ од Маркса п Енгелса. Претплата је на ову Библиотеку пет круна једном за свагда, и претплатник има права на њу докле год буде излазила.

— Иихамло М. Сретеновић, учитељ из Београда, израдио је за позорницу причу за децу Галебова Стена од пл Санда, коју већ имамо у преводу МУ. Ђ. Милићевића. „Галебова Отена“ као позоришни комад представљана је први пут 14 ов. мес. у К. С. Народном Позоришту.

(—ћ) — Под уредништвом др. Славка. Инлетића почео је у Повом Саду излазити нов лист за забаву и поуку под називом „Сриска Домаја“. Овај лист излази еваког уторнића на 12 страна, а цена му је 5 круна или 10 динара годишње. До сад су пзишла два броја. (Ћ.)

– Изашао је први број Покрета, о коме смо раније говорили. Радујемо се што судећи по овом броју можемо рећи да је наша препорука оправдана. (ћ.)

– У издању књижаре В. Валожића штампа се књига „Кроз Босну и Херцеговину, утисци се пута ерп. учитеља 1901 год“. од Мих. М. Станојевића, учитеља. Као што се вели у позиву на претплату књига ће изићи до краја фебруара, биће велика 7—8 штами. табака, плустрована је а цена јој је #50 дин. — О овој књизи проговорићемо нарочито кад изиђе, а за сад. само напомињемо да је из реченога позива могла изостати она неупутна реченица: како се код нас врло мало зна и мисли о Боени п Херцеговини, јер то не стоји у истини. (—ћ)

Из Просветног Гласника за 1901. тодину прештампана је засебно расправа Јована П. Томића (астанак и догосор српских главара. у Кучима 1614 зод. ради. устанка на Турке. Пена је књизи 2:50 (—h)

Г. Чеда Мијатовић штампао је књигу под насловом Свети Јован ћретитељ коју је наменио свима онима