Srpski književni glasnik

318 СРПСКИ КњижеВНИ ГЛАСНИК.

навикла и пратила би редовно пораштај Библиотеке. Уверени смо, ла би се корисност тога брзо показала.

(H.> HT.) Јелан од најилоднијих млађих француских романсијера јесте Пол Адам, писац познате „Снаге“. Сада,

у издању ОлендорФа изишао је његов нов роман „Аустерличко Jere“ (L Enfant d' Austerhtz). Аустерличко дете, To Je Омер Ерикур, син једног драгонског пуковника Наполеоновог, зачет самога дана п на месту аустерличке битке. Писац изучава душевну историју тога војничког сина, рођенога у грозници бојева, предиспонованог да постане јунак Снаге и Воље. Али, он из рана се показује слаб и неодлучан, немирна и упечатљива духа и разлражљиве и болесне душе. Отац је погинуо у боју код Пожуна, дете, себично и лукаво, расте поред од туге убијене матере, која хоће да јој син буде свештеник, п деде, старога слободног зидара, идеолога из ХУШ века Тим супротним утицајима додају се још у даљој младости Омеровој противречни утицаји осталих чланова породице Ерикура, грофа де Пракси-Бласана, дипломате и политичара повраћених Бурбона, језуитекога питомца п заштитника, тетке Гавроа, која представља богату индустријску и финансијску буржоазију из доба Ресторације, стрица Едма, капетана Велике Војске који је остао веран успомени Бонапартиној, који синовца учи култу цара и култу уживања. Разтрзан тим супротним утицајима, младић остаје неодлучан, песпособан за рад п живот. Писац је врло изразито изнео разривено доба Ресторације, хаос идеја Tora доба п разне чланове породице Ерикур као епнтезу епохе, њихов супротан утицај на један млад, витак и поводљив дух. — Као и ранији романи младога писца, Аустерличко дете је дело од вредности, једро, пуно идеја и докумената, и ако слабе композиције и чудног и нескладнога стила. (C.)

Лондонска „Пал Мал Газета“ јавља да је лорд Розбери написао роман који ће по свој прилици изићи јесенас и носити назив „Бразда“. Тај глас има још да се потврди.

Против алкохолизма издаје От. УПакхак у Бечу добар п јевтин (за 2 круне) месечник: Der AbDbstinent. Bliitter zur Bekimpfung: des Aikoholismus. Organ des Vereins der Abstinenten in Wien. Ajnpeca: Wien, IL Nordbahnstrasse 90).