Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 219

„Zem dčiska ропКа“ (Земљорадничка политика), — тако се зове орган чешког економског друштва у Моравкој, који је почео излазити (у 6 свезака годишње) под редакцијом Dr. Fr. Rohaček-a. Цена 10 круна годишње.

Као што „Браник“ јавља, два млађа мађарска књижевника почела су у O De Саду издавати лист „Уметнички свет“ („Мах е57у Па“). У том листу хоће они, како кажу, да упознају мађарску публику и са уметничким и књижевним тековинама српским. Ступили су већ у свезу с неким српеким књижевницима, да могу извештаје о српском културном стању добивати из српске руке.

УМЕТНОСТ.

— У Антоановом позоришту у Паризу представљала се драма „Земља“, извађена из познатога романа Золина истога. имена.

ДРУШТВА.

— (риска Краљ. Академија. Академија друштвених наука имала је свој скуп 5. пр. м., и на њему је, према реферату академика M. Ђ. Милићевића, примљена распрака Отмица од Ог. Ман. Смиљанића, за Глас П разреда.

Целокупна академија имала. је евој скуп 19. пр. ми на њему је отворен завијутак, који је био предао Академији пок. Dr. Ник. Кретић, да га она отвори на дан његове смрти. У завијутку је нађен тестаменат пок. Крстића, по коме се Српска Краљ. Академија одређује за универзалнога наследника целе његове имовине, као п свих његових списа. Би одлучено, да се у име Академијино академик М. Ђ. Милићевић опрости е покојником на опелу у цркви, и да се тај опроштајни говор штампа у нарочитој књизи, коју ће Академија издати у cmomem Dr. Кретића. — На истом скупу би одлучено, да се ове године могу пзабрати два академика и четири дописника; да главни годишњи скуп на коме ће се извршити избор нових чланова, буде 31. јануара о. г., а пријаве кандидата да се поднесу писмено академијском председништву до %). јануара о г. — На расписани стечај за награду из Дучићевог фонда, Академија је добила три рада: „Из црквене историје Срба у Турској у ХУШ и ХХ веку“, „Расправе и прилози за историју ослобођења. Србије“ п