Srpski književni glasnik

ПигаАНИ. 27

Цигана у Србији свега има 46.212, п то:

У варошима мушких 4.526, женеких 4.095. У селима ви 19:19. „18.409:

По варошима су у Србији после Срба највише заступљени Пигани, па Власи, Немци пи Јевреји; по селима после Срба Власи, па Цигани.

Од год. 1890—1895 прираштај по варошима у Србији од туђих народности највећи је код Цигана са 11.174. процента голишње, затим код Грка и Јевреја. Опадак је био код Арнаута, Маџара, Немаца и Влаха. По селима је био прираштај само код Јевреја, Цигана п Влаха. Остале се народности умањавају. У опште по варошима и селима највећи је прираштај био код Цигана, затим код Јевреја па Влаха. Код осталих народности био је опадак становништва. Највише су изгубили Арнаути, затим разни Словени, Маџари, па Немци.

По матерњем језику било је Цигана којп говоре:

српски | 25.324 влашки 8.595 турски 565 цигански 11.728.

По статистичком прегледу види се, да је само у окрузима : ваљевском, крагујевачком, крајинском и пиротеком било мање од 50 процената Цигана, који су говорили српски; у евима осталим окрузима њих је било више. Највише их има у ужичком округу, а најмање у крајинском.

Цигана, којп говоре влашки, у Србијп није било само у пиротском округу. Највише их има у ваљевеком округу, а најмање у врањском.

Турски говоре Цигани у крушевачком и тимочком округу. Цигана, који говоре турски, нема у окрузима: крагујевачком, крајинском, подунавском, пожаревачком и ужичком, а у осталим окрузима њихов је број незнатан.

Својим циганским језиком говоре Цигани у свима окрузима. Највише их има у пиротеком округу, а најмање у црноречком. Више ол 75 процената има ових Цигана