Srpski književni glasnik

38 СРПСКИ Књижевни Гласник.

у окрузима: врањском, крагујевачком, крајинском, крушевачкам, пиротеком и Топличком.

Проценат Цигана вере мухамеданске много је већи од процента Турака. По варошима има ових Цигана више него по селима. Њих има у свима окрузима.

По подацима долазило је процената. на мухамеданце:

1395 1: 1890 r. Турке ИТ 21.26 Џигане,. 50... 2. 80:98 78.74

Из ових размера излази да је y 1990 години Турака било за 7.54 процента више, а Цигана на против за 1.857 процената мање.

Сима ТРОЈАНОВИЋ.

САМОСТАЛНО МИШЉЕЊЕ. из „ПАРЕРГА И ПАРОЛИПОМЕНА“. =.1(257.)

Као што најмногобројнија библиотека, ако је неуређена, не доноси толико користи колико веома умерена, али добро уређена, тако је и највећа сума знања, ако је самостално мишљење није обрадило, од много мање вредности, него друга много мања, која је многоструко примењена. Јер тек свестраним комбиновањем онога што се зна, упоређењем сваке поједине истине са сваком другом, знање се потпуно присваја и у своје руке добија. Само се оно да мишљењем примити што се зна; с тога је потребно нешто научити; али се само оно зна што је промишљено.

ila читање п учење можемо се одати евојевољно; на мишљење пак у ствари не можемо. Ово последње мора биги, баш као п ватра ваздушном струјом, потиирено HM подржавано каквим било интересом везаним за сам предмет његов; тај интерес може бити чисто објективан, али може бити п чисто субјективан. Ово је последње случај у односу на наше личне ствари; оно прво пас налази се само код глава које од природе мпеле, за које