Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. = 925

удепе..“ Референт је задовољан књижевном страном овога романа, али се жали што су Немци почели. описпвати Приморје познавајући га само по путничким вођама и кратким бављењем у хотелима.

„Страдија.“ — У овом броју се навршује први део. „Страдије.“ Она ће бити настављена у даљим бројевима, п остаје стално отворена. рубрика.

Овај први же биће за којп дан објављен, одштам-

пан из овога листа, у засебној спретној књижици. НАУКА. Нови опити о оживљавању срца. у човека. — Др. A.

Кулнабко, приватни доценат из Петрограда, саопштава у Centralblatt-y Пт Рћузлојоете (Вала ХУЈГ, Ље 13, за 1902), да. је градио опите са срцем у топлокрвних животиња (на зецу) и да је конетатовао да п после потпуног престанка крвотока од 44 часа, може се срце понова пзазвати да ритамски ради, када се циркулација обнови. Опите је градпо са свежим још врућим ерцем живих животиња или оних које су тек убијене. Из овога је извео, да се срце може оживити п у оних животиња, које нису убијензг, већ су случајно угинуле, п пепало му је допета за руком да срце у зечева који су спонтано угпнули, понова ловеде циркулацијом до пулзирања п на два, три, па и четири дана после смрти; том приликом је пзоловано срце и више часова радило. Све ово довело га је да се п са човечјим срцем може сличан опит учинити. И запста ту скоро испало му је за руком, да срце у једног тромесечог детета, које је умрло од запаљења оба плућна крила. изазове да ради. Срце је на 20 часова после смртп извађено из лешине п по Гапеепбдот -овој методи уливана је у њ из аорте топла [осКе-ова течност, која је била засићена кисеоником. После 10) минута преткоморе срца почеле су се лагано п слабо грчити, затим десно срце п најзад цело срце почело јасно да рали, и радило је доста правилно више од једног часа. Овакови су опит понављани и на другим примерцима човечјег срца п експерипментатор је могао више пута изазвати ерце на рад u Ha 50 часова после смрти, ма да су се у његовим шупљинама већ развиле повелике грушавине крви.

Овакови општи не само да су интересантни са теоријеког гледишта, већ имају и практичне вредности. На-