Srpski književni glasnik

99R ~ СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

рочито у оним случајевима болести где је ерце престало та ради, не услед тога што је изнемогло, већ што су се нагомилале у њему извесне материје (по свој прилици продукти аномалног метабилизма), ваљало би се надати ла ће срце понова прорадити ако се вештачком циркулапијом са оним раствором пспере и све материје уклоне. Експериментатор. обећава да ће ускоро даља. своја опитовања. у овом правцу саопштити. (Др.'веЂ)

ЧИТУЉА.

У осамдесет првој години свога живота, умро је у Задру Иван Николић, пензионовани судски секретар, п преводилац наших народних песама на талијански. 1594 штамнао је свој превод Canti popoları Serbi, a сем гога превео је „Балканску Царицу“ Кнеза Николе и' Његошев „Гореки Вијенац.“ Смрт га је задесила при штампању превода Његоша.

Hoi. Зола. — Једним глупим, апсурдним, вул-

гарним случајем, угушен у спавању угљеним испарењима рђаво удешенога камина спаваће собе. нашао. је ово дана смрг Емил Зола, један од најпознатијих људи и најгласовитијих књижевника. нашега доба. Пре кратког времена. он је једном енглеском новинару, који му је честитао на добром здрављу п свежини у његовој шездесет другој години, одговорио: „Ах! ја имам уговор с Богом!“ Те јучерашње речи и његова данашња банална смрт у врло раскошно намештеној спаваћој соби чију нам слику доносе илустровани листови, превасходно су проничне. Усудов спетем равнотеже п одмашћивања као да је тражио накнаде за изузетну карперу поклоњену седамнаестогодишњем младићу, који је 18558 године дошао у Париз. и од опекурног п преоскудног ппсара у служби књижара. Хашета постао богати књижевник п. јаван човек познат целоме свету.

Емпл Зола је рођен 1540 године. Дошавши у Париз, још као писар код Хашета, лочео је да се бави књижевношћу. Прво дело су му биле и српском читаоцу познате „Приче Нинони“. Оне нису пмале много успеха. Пошто је затим неко време радпо у разним листовима, пишући књижевне чланке“ у којима је први пут изложио своје књижевне теорије, примењене доцније у његовим романима, он је написао прво дело које је на њега при-