Srpski književni glasnik

ЛЕША ВАРОШ. 977

коњ најлепша животиња. на свету; и заиста, има лп то лепше од лепог коња 7 А има ли шта ружније од једне pare? Коњ је према приликама најлепша и најружнија животиња.

То пето вреди и за вароши. Има ли што лепше п лраже за човека од лепе вароши, или што досадније од ружне 7

У ружним варошима нисмо, хвала Богу, у оскудици; спмамо их више или мање расутих по свем свету, по готову толико колико хоћемо. Кад је тако, а у ово мпелимо ла ће ретко ко посумњати, ми ћемо да изаберемо једну ружну варош, коју многи од наших читалаца добро познају. Најбоље ће бити, кад толико у ружним варошима пзобилујемо, да пзаберемо једну престоницу. Оне су много познатије, те ће нам тиме и рад бити пи лакши и занимљивији. Није потребно да идемо врло далеко; може бити да би један излет до Цетиња био довољан, те да дођемо до траженога прелмета; али ми нећемо да мучимо читаода на тај тегобан п доста далеки пут. Цетиње је петина престоница. једне независне српске државе, п доста познато, али је тако мало да се и не може назвати варош, но пре село. У осталом варошица од хиљаду п две становника, као што је Цетиње, и не може претендовати на лепоту: алп претпостављајући п да је сасвим ружно. у шта нећемо ближе да се упуштамо, опет не може салјжати толико негативних особина да из њих можемо да извучемо позитивне резултате. Но поред тога, MI смо, као што рекосмо, метнули за наслов овој нашпој расправи: „.'Тена варош“, те њему морамо да останемо п доследни.

Наш пут међутим може да се скрати; и ми можемо да останемо код своје куће, уживајући све удобности нашега ћоше“ а. Београд је, после Цетиња, најружнија престоница. у Европи. С друге стране број његових становника довољно. је велики, те нам даје права да од њега тражимо да покуша ући у рел, ако не баш лепих пре-