Srpski književni glasnik

СТАРЕ СРПСКЕ ШТАМПАРИЈЕ. 28

велика почетна слова немају оних шара, као кол прве штампарије.

Прва књига коју је он издао била је Смужабник или. Јегуршјар, довршен 7 јула 1519. године, црквена књига у којој су правила о томе како се врши литургија на евима празницима. Има по данашњем тридесет табака у мало широј осмини данашњег формата.

Од ове књиге има у нашој Нар. Библиотеци пет примерака. од којих ниједан није потпуно. у целини, очуван.

Упоредо с том књигом рађен је и Џеалтир с Последовањем и Часловием. Псалтпр, који заузима првих двадесет табака ове књиге, довршен је 7. априла 1519 године, како се то види из поговора. Други део ове књиге од 25-0г ло 44. табака заузима ЏПЏоследовање, то јест тропарп и конлацп евима празницима у години, п Часловац. Он је почет 26 јануара. а довршен 12 октобра 1520. године.

занимљиво је, а до сад није опажено, да овај други део пма два издања, пли је два пута слаган; јер у Нар. Библиотеци пма један примерак из кога се јасно види да није потпуно једнак са другима. Због овога, п зато што се на крају Псалтира налази поговор као на завршетку књиге, могло би се мислитп да је и сам Пеалтипр без Последовања пи Часловца пуштан у продају као засебна књига. Таквих двојаких пздања једне књиге било је код Божидара, као што ћемо одмах видети.

Формат је ове књиге исти као п прве. Наша Нар. Библиотека има од њега шест примерака.

Трећа књига Божидарева. која се обично назива Молитвослов, а приличније јој је име дЖборник, у смислу средњевековних рукописа са мешовитом садржином, свјтена је 6. марта 1521.'

Ово је прва п готово једина књига наших старих

У поговору сто и да је севршена године 7029 од створења. света, круг сунца 1, а круг месеца 18, а од Христа 1520 марта 6. Како ти кругови сунца и месеца падају заиста у годину 7029, и месец је март, то од Хриета треба да је год. 1521, а не 1520,