Srpski književni glasnik

28. _____ СРпски: Књижевни. ГлАСНИК.

На два последња листа налази се пасхалија са потписом горе поменутог јерођакона Мојсија, и годином 1555-ом. Сем та два листа она има двадесет табака.

За основу текста узет је Октопх нетоглаеник Ђурђа Црнојевића; ово је дакле друго издање његово.

Од ове књиге има у Нар. Библиотеци дванаест ипримерака: али нису еви потпуни.

Упоредо се Октопхом почета је да ce ради и нај(лавнија књила. Божидарева — иразиични. Минеј, или, како га он зове, „Саборник,“ у коме су службе за преко осамдесет празника у години, са ликовима светитељским („са обличијем образа њихова“). И ова је књига штампана на великом формату, То], у два ступца, п има педесет п четири табака, и тридесет и четири лика светитељска. Почета. је да се радп 11. јуна 1590., a довршена 19. Jaнуара 1558. године. Штампана је лвојаким словима, и ептнијим и крупнијим.

Од Срба еветаца. ту су службе св. Симеуну Немањи, св. Сави и Стефану Дечанском, са ликовима њиховим.

П ову је књигу радпцо јерођакон Иојсије — „од манастпра званог Дечани, који је у странама маћедонским, близу великих гора, а отачаством од места званог Будимља, близу манастира Шудикове.“

Овај је „Саборник“ прештампан 15%0 год. у Себелу у Ердељу. по наредби митрополита ердељског Ђенадија трудом ђакона Коресија.

Ол ове се књиге сачувало доста примерака: у Нар. Библиотеци, које целих, које одломака, има петнаест комала. Али што је најважније, п што није случај ни са једном другом штампаном књигом, има један · аримерак таман ни 6p.10 неком перламенту, а ликови су руком 000сјени позлаћени. То је што би се данас рекло „JLHBO'пздање“ на врло скупоценој хартији. Он је јамачно био намењен као поклон неком манастиру. Ако је п био још какав примерак штампан на пергаменту јамачно их је било врло мало, и чудним случајем један се очувао. Занимљиво је да се на њему налази запџе чувенога хаџи-