Srpski književni glasnik

ЛЕШПА ВАР он. 250

најкрасније реке у Европи) не служе му за украс, но као обично ђубриште. Сава, која је ближа вароши, била је ло скора, док кланична пруга није саграђена, (која је са своје стране заузела обалу). право сметлиште за свакојако Ђубре, п стовариште за стрводере. Све куће у близини саграђене, окренуте су леђима води, том елементу чистоће, свежине, здравља, m лепоте. Ми бисмо напослетку п опростили чак и бацање ђубрета у воду, ако га вода може брзо да однесе; али становници Београда то не чине, но га деценијама слажу у гомиле п чувају поред воде.

Овакав хидрофобеки спетем насељавања и зидања поред воде са обрнутим лицем, који је код нас свуда готово доследно изведен, има још једну кобну последицу на естетички план целе вароши. Окренувши први ред зграда од воде, место лепих фасала, које би се огледале у реци. добићемо у првоме реду низ шупа, калкана, нужника, ђЂубришта, што се све са пзвесне тачке у својој целокупној ругоби мора да види. Сви остали редови улице који иза овога долазе показују следствено псто тако своја позађа место лепога изгледа, пошто се само ти редови при амфитеатареком пењању вароши поред реке, могу да виде. При оваквоме распореду, кад се са првим редом рђаво почне (а не нађе се начин да се томе с друге стране лоскочи), сви су остали редови окренули леђа лепоме изгледу са даљине, а кућне фасале окренуте су једна другој и од изгледних тачака сакривене. Погледајмо Београд са ма које стране од Саве или Дунава, или уопште са ма које стране која даје ширу панораму вароши, уверићете се да се цела слика састоји из једног хаоса калкана, оградних зидова, тараба, уопште од позалина. зграда; ретко да ћете какву фасаду видетп; а ако је видите, видећете јој само горњи део њихов, ни једна се не појављује у својој целини.

Природно је да варош отпочне од воде, и ла се поступно иза ње надовезује; ако је почетак погрешан, цео систем улица биће тиме пскварен, и одвраћен од лепога изгледа.