Srpski književni glasnik

360 Српски Књижевни ГЛАСНИК.

У целој су природи естетички предмети једне групе у узајамној вези; ако из једне долине имамо леп изглел на планину, пмаћемо обрнуто и са планине леп изглед у долину. Исто је то и са нашим Београдом; он је окренуо леђа води, п у пети мах је и изглед његов са воде услед тога врло ружан, Са тих лепих тачака, са којих ваља да се еве улице амфитеатарески уздижу и све грађевине и предграђа петичу, ми, место тога, пмамо један низ позадина, који са лепим положајем Београда стоји у највећој противности, п далеко ружније изгледа но што би било да је варош у равници.

Београл би требао да има на више места лепих и пространих тераса, са којих бисмо имали не само неесравњен изглед, као на пример сада са узане и кратке терасе на калимегданској шетници, но бп се отворени ред кућних фасада на тим терасама најлешпе уздизао п лепо амфитесатареки са многих тачака показивао.

Многе улице у Београду треба да су у срећнија времена биле преобраћене у терасе. Да је ово било учињено у своје време, не би многе зграде на стрмим местима биле из дворишта двоспратне, а са улице једноспратне; доњи спрат оваквих зграда је мрачан и влажан. У оваквим се улицама мимо то не да ништа паметно ни подићи, јер је уопште тешко подићи пристојну згралу на једној косини. Место тога реда сакатих кућа, требао је да дође један потпорни зид са терасом, и једним или два рела засађенога дрвећа, што би на леп изглед, а јоште више на здравље становника повољно утицало.

Већи део зграда на савекоме сливу находи се у овим околностима.

Даља велика мана Београда лежи у распореду и иравиу улица. Најживље, п према томе, како OH ваљало ла је, и најлепше улице, врло су рђаво извелене. а још рђавије при самој регулацији исправљене и предругојачаване. Улица Краља Милана, која заузима грбину вододелнице између Саве п Дунава, у самом свом најживљем