Srpski književni glasnik

362 СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

захтевају. На овај начин постале су оне силне кривине и преломи. У сретним земљама сваки министар грађевинаподитне бар по коју монументалну државну или општинску грађевину, п тиме се труди да овековочи своје име. Наши министри грађевина бавили су се веругањем главних улица. у престоници. Њихове честе промене и падања. са министарских „наслоњача“ можете тачно пзбројати ако само тачно избројите веруте MH преломе престоничких улица.

С оним делом, који лежи пепод Позоршита, оним дакле, који је био слободан после порушених старих туреких кућа, стоји још горе: за спетем распореда улице узет је досадни систем по шаховској дасци. Алп и овај. uo себи досадни систем, рђаво је изведен. Улпце које су управљене ка Дунаву пду највећим падом земљишта, а оне улице које их секу пду по хоризонту илп без осетног пада. Томе треба додати да прва група, дакле она која иде ка Дунаву, треба да послужи за саобраћај са обалом. ако би се икада та страна — на којој већи део Београла лежи — употребила за подизање кеја п за употребу пловидбе. Алп IH мимо то, највећа је погрешка учинити такав распоред по коме би једна половина улица била неупотребљива за превоз већих терета. Спетем шаховске таблице, поред своје монотоне поделе у квадрате, незгодан је уопште за саобраћај, јер се никада не може да иде прекпим путем — дијагоналом -— но се увек мора много да обилази. Најлепше зграде, у оваквим квадратима. подигнуте, изгледају шаблонски п монотоно, онако као и саме улице. Сем тога пма п тај недостатак што је оријентисање у таквим деловима. вароши врло тешко, јер. је: услед монотоноетп тешко запамтити место и положај, не само куће, но п улице где се кућа находи.

Поред мало час поменутих љедостатака у естетичком погледу наноменулп смо и један практички недостатак у распореду нових улица у варошком крају непод Позоришта .