Srpski književni glasnik

ЛЕ ПА ВАВ ош. 361

крају удара у један улични угао. Њена перепектива свршава се са једном прчварницом, кафаном код „Албаније“, ниском, ружном, прљавом, — правом ругобом и за паланку, а то ли за једну престоницу. Овако жива улица ваља да се свршава једном пристојном пијацом; или ако баш мора да удара у један угао, п мора да добије поткушени перепективни изглед, оно би бар требало да је тај угао лепо и пошироко зарубљен, да може да садржи једну лепу фасаду какве монументалне грађевине, а не један цигли улазак у ниску пи нечисту прчварницу.

Друга најживља улица на реду — Дубровачка улица — исто тако у свом најживљем крају, ономе, који се приближује Савп — свршава се једним ћореокаком.

Ни са трећом најживљом улицом, улицом Кнеза Михапла не иде боље; и она у свом најлепшем делу, у своме срелњем прелому, удара у једну ружну зграду, „зору“. Ова је зграда унаказила једну од најлепших улица у Београду не само својом ружноћом, но и својим полоmaje: Jep Je спречила леп изглед са две стране.

Пето се то може рећи више или мање и о скоро свима. улицама, новим п старим. Ни једна није правилно логички или естетички изведена; све готово ударају на углове, ћореокаке, више илп мање ружне кућерке. Многе се рачвају без претходног пропшрења на месту рачвања. Ако се улица већ мора да рачва у две, ол којих ни једна не иде њеним правцем, онда на том месту треба да буде каква мања. пијаца или такозвани полигон, а не да улица улара у какав оштри рогаљ.

Правац улица није нигде изведен онако како би леHOME перепективноме изгледу одговарало. Преломи, сужавања, проширења и кривудања долазе сваки час. Први пројект улица, како се данас прича, био је изведен прилично логички, и улице су биле праве. Мало по мало, сваки је од моћнијих поседника навијао улицу по својој вољи, радећи код дотичног министра да улица иде оним правцем и онуда буде спроведена, где његови интереси