Srpski književni glasnik

о ~: ~

СТАРЕ СРПСКЕ ШТАМПАРИЈЕ. гако даље. Па и он „не могући у ово време другим чим послужити својим рођацима и баштини својој с великим потрошком направио је слова п друге ствари потребне с штампи“, наштампао је ову књигу... и тако даље. На завршетку моли све да му пошљу старе писане књиге да их штампа „за спомен старих п хвалу Христову, како би могли прићи у његово свето краљевство.“

Изгледа да се овој његовој молби нико није одазвао.

Он је прештампао ове књиге Божидареве:

1). Пеалтир са Последовањем и. Часловцем 1546 тодапне. Прештампавајући текет, прештампао је п поговор Божиларев, само је место његовог пмена ставио своје.

Цео текст окружен је лепим оквиром, који је у дну мало пшри, и у њему су лпкови светаца, те је тиме ово његово пздање најлепше од свих. На те шаре п украсе и односп се оно што велп ла је сам спремпо, јер слова су пета Божидарева.

Од ове књпте пма у Пар. Библиотеци трп непотпуна примерка.

2). Зборник, 1547 тодине. И у овоме је излању, као у претходном, окружен текст шарелим рамом. Поговор Божидарев је изостављен, п у место њега стојп ово:

„Ово је светп ппсаније учињено на славу бога господпна, п на спасеније свакога христијанина, који у њега вјерује, у Млецима, по Виценцу Божидара

Вуковића. спин, на први дан јунија месеца 1547.“

Од ове књиге има у Нар. Библиотеци један песпотпун примерак.

3). Сапужабник (аптургијар), 1554 год. Овде је прештампавајући поговор Божидарев задржао п пме Божидарево п Пахомијево, само је на завршетку пзменио латум, да је свршено у Млецима 1554 године.

Од овог пздања има у Нар. Библиотеци седам примерака. Од прве књиге, Псалтира, издао је друго пздање 1561. године, без шареног оквира. Од њега има у Пар. Библиотеци три непотпуна примерка.