Srpski književni glasnik

СТАРЕ СРПСКЕ ШТАМПАРИЈЕ. 371

У његовој штампарији штампао је игуман Стефан од ман. Пречисте (у Боци Которској) један Зборник. Форматом је ова књига најмања од свих осталих, 32", и има 19 табака (151 лпет). Садржина. јој је извод из Зборника Божидарева, са 7—3 нова чланчића. Благословом игум. Стефана радио је ову књигу јеромонах (Сава од манастира Дечана. Књижица је изишла 19. маја 1597 године. Од ње има у Народној Библиотеци два примерка.

У овој штампарији благословом. истог игумана и трулом јеромонаха Саве наштампан је први српеки Буквар 75 маја 1597 године. Има свега два листа истог формата као и Зборник. Ова је књига до сад у библиографији била непозната.

БаАРТО (Вартоломеј) Гинами. — Загуровићева штампарија прешла је у својину Бартола Гинама.

Он је издао Псалтир с Последовањем и. Часловцем 1658 године. То је прештампано издање Загуровићева ПИсалтира од године 1569—7) заједно са поговором само је место године 1570 стављена друга. И предговор је написан према Загуровићеву само је уметнуто име Гинамово: „и тога ради господин Марко Гинами, књигар у Млецима у марцарији, виде свете цркве оскудне у божанственим књигама, јер није било доста пређашњих од родитеља његових војвода Ђурђа Црнојевића и господина Божидара, n тога ради приде у Венетски град и обрете старе кипаре од родитеља његових Бартоломеа и састави их уједно да се обнове писмена старих и да се испуне свете цркве различним књигама. П тога ради моли све вас поминаите Марка у молитвама и Бартола Гинама, Марков син“, и тако даље.

Да ли је заиста Гинам био наследник Загуровићев, или је ово само прештампавање старог текста, не може се рећи; али је вероватније ово последње.

Ко је радио ову књигу није записано.

Ово је последња књига наших старих штампарија.

94%