Srpski književni glasnik

394 СРПСКИ. КњижеВвНИ ГлАСНИК.

у будистичкој религији. 5. Кантов песимизам. 4. Хришћански песимизам. 5. Узроци песимизму. 6. Морал и последице песимизму. 7. Сузбијање песимизма. Писац признаје да зло постоји у свету, али .држи да се оно може сузбијати, па чак и сузбити. Само хришћанска религија у стању је да излечи човечанство од песими тичке бољке. Лек који она пружа то је: „Удесити свој живот по хришћанеској науци; снажити и васпитавати своју савест; потчињавати своју вољу Божјој вољи; неговати живу веру у личност милостивог пи свемогућег Бога; потхрањивати тврду наду и осећати племену љубав према њему, па ту љубав преносити и на своје ближње; не роптати на своју судбину, већ бити задовољан са својим животом...“ — Вредно би било да ко од наших стручњака, филозофа, разгледа ово дело, као и све последње списе из теолошке филозофије, који се често у последње време јављају.

Апнедоте дуж Ива (Стојановића. — Вредна дубровачка штампарија А. Пасарића штампала је п трећу свеску Апесбоква 1 тазПпезетаћ 17геКа које је прикупио

симпатични дубровачки књижевник каноник декан дум

Иво Стојановић. \

„Преглед за омладину.“ — Од половине октобра почео је излазити у Београду нов лист „Преглед за омладину“ Уредник му је Јован Д. Пешика. Лист слаб, врло слаб, са почетничким стиховима, са рђавим преводима, а писан неким неписменим, незграпним и натегнутим духовитим стилом. Један „ои де сацзетпе“, како се тамо каже, има ово место: „Замишљен и нерасположен нисам ни приметпо, кад уђе мој сћег али, кога сам јако волео и ценио колико због његове образованости и интелигентности у опште, толико и још више, што је то ћошште (Је Је гез.“ Интереси наше омладине, чијем је умном усавршавању овај инептни лист намењен, и интереси наше и онако изубијане писмености, захтевају да овај лист не дочека прве јесење мразеве.

Насрадин-хоџа. — Новосадска књижара Браће Поповића издала је нову књигу: Насрадии-гоџа, његове шале, досетке и лакрдије у приповеткама од Мехмеда Тевфика. у. Штампарија Српске Књижаре Браће М. Поповића. 1902. стр. 192. Цена 75 новчића или 1:50 дин.