Srpski književni glasnik

ДРЕ ТА РИВРАРО ЛЕ. 437 ним згодама за одмарање; п ако хоћемо, можемо га затим украсити статуама, споменицима, водоскоцима, дрветима, и тако даље. Имали бисмо према овоме пет предмета: лва тротоара, две путање за кола, и једну еспланаду у средини, — место осамнаест предмета које имамо данас.

Ове, да их назовемо: централне шетнице у широким улицама, права су благодат за јужне крајеве. Идући гредом својим послом, човек се креће кроз прави парк, по хладу п у евежини, а не по каменим и од сунчане припеке усијаним плочама. Хигијенску и естетпчку потребу оваких централних шетница у широким улицама најбоље су разумели HM извели Шпањолци. То су њихове чувене рамбле (Кашћја) у шпанским варошима. „Рамбла је у псто доба шетница, улица, парк е клупама за одмор, згодно место за споменике, за продавнице цвећа п свежих пића, место за подизање мањих декоративних грађевина, и тако даље. Две путање за кола, по једна са сваке стране, п њима блиски тротоари поред кућа, чине да је саобраћај у опште врло олакшан и одређен за сваку страну. Тиме је сваки судар кола, трамваја и омнибуса избегнут. Важно је у целој овој ствари и то, што. је овај начин поделе најјевтинији за широке улице; јер се велики део не мора да калдрмише: поспе се само шљунком и засади дрвећем, па је шетница готова.

Све је ово далеко јевтиније одржавати HO шест тротоара и три колске путање, као што ми имамо на Теразијама. Одржавање средњег дела рамбле, дакле саме шетнице, врло мало сгаје; као у опште све путање за пешаке које нису каменом патосане.

Нама се чини да је шпанска рамола најлепше шеталиште у свету. Двосгруки или четвороструки рел дрвета у средини широке улице, даје публици најлепшу прилику да се, идући за својим послом, мало п прошета. Људи који хитају својим пословима могу најлепше да употребе неколико тренутака да се лепим хладом мало разгале или на клупи одморе. Што ову шетњу п одмор чинп нарочито пријатном, то је што је рамбла у најживљој улпци;