Srpski književni glasnik

478 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

ново удружење уметника, Насепђила. То је мало умеренија сецесија. Чланови овог удружења врло су агилни, п за годину дана отварали су једно за другим трп изложбе слика и скултура п једну изложбу за децу. Ипак, ко би мпелио да ће то удружење, са тако изазивачким именом најтврдоглавијег немачког народног јунака („Јег оште Насеп“), прво бити тако уметнички шипрокогрудло, да ступи у свезу са аустријеким Оловенима, п то још с Чесима. па да их позове, да у Бечу у кући Насеприп да изложе узоре своје уметности. Чешко уметничко удружење Малев“ примило је позив, и сад пмамо у Насепђипа-у изложен леп број дела чешких сликара и вајара. Овим првим кораком братетва у уметности дали су бечки уметници прилику немачкој публици, да позна ступањ уметности у Чеха. По сулу бечких критичара (Кећата Мафег п др.) нису Чеси заостали у том погледу за Немцима, а има млађих чланова Мапез-а, који се истичу даровитошћу, те много обећавају. Нарочито су лепи цртежи Швабинскога, кипови п бакрорези Сухарде и оригиналне слике из словачког живота од Упрке. Међутим, пије нам намера да овај пут говоримо потање о уметпости у Чеха; хоћемо само да обратимо пажњу на појаву њихову у Бечу п зближење се немачким уметницима.

Бечлије — п ако се осмехом на уснама читају имена у каталогу: Кафка, Купка, Упрка, Славпчек, Худечек, Билек, Миеслбек ит. д. — у великом броју посећују из-

ложбу, п се пажњом посматрају многе орпгиналне радове својих саотачаственика.

БИБЛИОТЕЧКЕ СВАШТИЦЕ.

У Минхенској У ниверситетској библиотеци. отворено је у чштаониш нарочито одељење за правнике. У ручној бполиотеци заступљене су све струке, па и инострана јурџепруденција. Број посетилаца. прошле године био је 97.000).

Проф. А. Аусмадљ поклонио је своју богату медицинеку библиотеку Штразбуршкој бипблпотеци.

Најскупоценија приватна библиотека у Европи била је Е. Спенсера, и њу је 1892 год. купила г-ца Рајланд,