Srpski književni glasnik

БЕЛЕШКЕ. 477

жени остаци, дуго су чекали свој васкре, доба када ће их учени свет очистити, саставити и васкренути, да казују своје творце, њихов живот, прошлост и културу.

Једна од установа за изнашање и приказивање културе старога истока је и Предњеазиско Друштво (У огбегastatisehe Gesellschaft) Koje има за циљ да износи на свет студије о Предњој Азији, које су на основу споменика израђене. Оно издаје и евоја научна „Саопштења“ (МИјећипеен) и популарнија „Излагања“ (ОагнеШипвеп).

Како „Саопштења“ могу интересовати највише стручњаке, обраћам пажњу на „Излагања“, у којима је пуно ствари од великога интереса п за нас. Она носе наслов: „Der alte Ortent, Gemeinverstinndliehe Darstellungen, herausmegeben von der Vorderasiatisehen Gesellschaft.“ Књига чијп наслов горе истакох једна је свеска ових „Излагања“. Од њих излази годишње по 4 евеске. Свака стаје 60 пфенига. Цела година добија се за 2 марке. Од досад објављених поменућу још ово неколико: Оле Атагпа-2е1. Agypten und Vorderasien um 1400 у. Ch., von C. Niebuhr.

— Arabien vor dem Islam, von E. W eber, — Biblisehe wnd

Баре Urgeschiclite, von H. Zimmern. — Holle und Paradies bei den Babyloniern, von A. Jeremias. — Die Phonizier, von W. v. Landau. — Politisehe Entwickelung: Babyloniens und Assyriens, von H. Winckler. Unterhaltune :slitteratur der alten Agypter von A. Wiedemah-

Како је стара култура Балканског Полуострва добро наслоњена на културу истока, а ми смо одрасли на томе полуострву, то, и да није другог чисто научног интереса, ова су „Излагања“ већ тим самим препоручена свакоме од нас, ко хоће да прозре у основу многога чега што и сад у нас постоји илп је постојало, било у нас, било у нашој близини. Ова „Излагања“ препоручује п та околност, што их пишу први познаваоци старога истока.

Примера ради ипзносим само оно што садржи ова свеска коју приказујем.

После увода говори се о веровању старих Египћана о пропасти света, даље о смрти, о оном свету, о распадању тела, о балсамирању, о жртвама мртвима, о путовању Озириса, о пољима мртвих, о деловима душе.

(РПРШЂ.)

УМЕТНОСТ.

„Халенов савез“ у Бечу. — Пре годину дана иселио се један део уметника из бечке Сецесије, па је основао.