Srpski književni glasnik

596 СРПСКИ КЊИЖЕВНИ ГлАСНИК.

одложио. свој пут на контрнент, но сам место недеље лана провео у Лондону петнаест дана.

Да Лондоп нема својих великих паркова, управо тума, био би несносан за сопствене становнике. а за странца за време сезоне немогућ. Ма да је у Лондону велика оскудица у простору, опет он има девет великих паркова, од којих су најлепши п највећи, пет њих на броју. у средини вароши.

Може бити да би се могло приметити, да лондонски паркови више служе као луксуз и за провођење, а мање као права хпгијенска потреба, пошто је п пначе Лондонски ваздух прилично свеж. Лондон би се пре могао назвати чађава него свежа варош, п његови су паркови истински резервоари свежег и здравог ваздуха. Познато је да је „Лондон најздравија престоница у Европи, а може бити и у целоме свету, а за то он једино има и може да заблагодари својим пространим, бујним и свежим парковима.

Многе "вароши не би ни пз далека имале ону лепоту ни здравственост, да немају у изобиљу паркова. Као најбољи пример за то могао би нам послужити Мадрил. Он лежи у једној прљути, да не речемо у пустињи, без вегетације, без довољно воде п без лепих узвишица; предео личи више на разголићену степу, него на место где лежи једна лепа престоница. Свему овоме он је доскочио својим парковима. Мадридски паркови заузимају више места но пи сама варош. Многе улице су широка и засађена шеталишта, која више личе на шуме него на булеваре. Тако звани „Мадридски парк“ има близу четири гвадратна километра површине; кроз њега протичу многи вештачки потоци, а засађен је травом п густом шумом. Сем неколико већих паркова има више засађених ошеталишта; једно се пружа (шеталиште Кастељана са Прадом) у дужину од пет и по километара, а местимице има до две стотине и педесет метара ширине. Лети би Мадрид био немогућан за становање, да нема тих лепих паркова Hu шеталипта.