Srpski književni glasnik

JE TA ВАРОШ, 595

=

"Какво наопако сравњење!_ Ове лепе вароши пуне се странцима, док у пето време Београд се празни пи из њега бегају и сопетвени становници. Али ове стране вароши изгдедају лети као праве баште; њихова околина губи се у шумама пи парковима.

Београд п његова околина, на далеко огољена., изложена евима ветровима добила је и нарочиту климу, какву ни из близа немају остале ерпске вароши. Ми ћемо ту капму да карактеришемо са неколико речи: шест месешт зима, три месеца киша п блато, а три месеца пакао.

Коликш је утицај шума и паркова на човека у опште, а нарочито на човека путника, пекуспо сам најбоље једном приликом, пре осамнаест година.

Крајем Августа 1984, дошао сам први пут у Лон-

дон. Време је било магловито, ваздух пун влаге п дима, п ма да је било већ девет часова пре подне, личило је више на сутон него на летњи дан. Уморан од пута, а мало обрадован монотонијом лондонских грађевина. и сумаглипом која нам одузима M оно мало воље за љубопитетвом п убије у нама сваку енергију, закључим да се вратим првом лађом, која петога вечера прелази преко .„ГТаманша. Пре поласка решим се да посетим само Британски Музеј и Павлову Цркву. Лутајући по вароши, паџђем случајно на. један парк, који ми с почетка, изгледане. пали на осгале велике варошке паркове. Кретарећи по њему подуже п ненашав му краја, номпелих да сам у некој шуми, судећи нарочито по публици, која је слободно ходила ван стаза п. слободно лежала или седела на трави. Прешав приличну даљину у истом правцу уверим се напослетку, да је ово не шума, но један парк у средини Лондона. Ово је био чувени Хајд-парк.

Свежина овога парка, неоппсано лепо зеленило и весео и слободан живот у парку утицао је толико на мене п толико ме је задивио, да сам на скоро заборавио на свој план, п проглаепо Лондон, п ако не за најлепшу, а оно за најпријатнију варош у свету. Не само што сам