Srpski književni glasnik

52%. И СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

<

земље и провинције Римеке Империје; са новим народима дошли су и створени су нови организми, нове установе, нови обичаји. Врло су слабе везе везивале стари свет и стари живот за нови; човечанство је овом променом коракнуло унатраг, оно се враћало првобитном, некултурном, дивљем етању.

Обично се узима, да је Сеоба Народа“ почела 875 год., када су Хуни напали на Готе, те, је услед тога настало велико померање народа. Међутим сеоба народа било је од увек. Већ најетарији петориски извори доста причају о томе, како су поједина. племена и цели народи мењали своја седишта. У целој Римској Историји, а особито у доба Царства врло се често помињу померања нарола и племена. То померање бива у првим вековима носле Хрпега све чешће u чешће, п хвата све веће размере. Познато је, да је т. зв. Маркоманска Војна изазвана сеобом племена и нарола; у то доба су већ увелико читави народи остављали своја стара седишта и тражили нова.

Дивљи, некултурип народи п не воле рад, него траже удобнији и лаки живот без рада и напора. 'Та тежња за лакшим животом био је јелан од главних узрока сеоба; уз то еу ченће долазили и други узроци п поволи: глад, нападајп других илемена, тежње за авантурама п за пљачком ит. д. Све то скупа гонало је варварска племена п народе, да остављају своје земље и ла траже крајеве где ће боље п лакше живети; а приче п бајке о закшем и удобнијем животу у Римској Империји упућивале су варваре, да баш на тој страни траже крајеве, у "којџма ће боље живети него у старој отаџбини својој. То је, као што сасвим правилио пстиче Шппег, један од узрока, што варварска племена нису продирала на Петок, где је било земље довољно, него су нападала на густо насељене римеке провинције.

Варвари су еве чешће посве енергичније нападали на границе Римске Империје, а отпорна снага Римске „Државе пи Римекога Парола била је све мања. Алп је