Srpski književni glasnik

СЕОБА. НАРОДА и ХРИШЋАНСТВО. 529 још дуго времена римској тактици полазило за руком да сузбије нападаје варвара, чак по оне који су били резултат веће, заједничке, комбиноване акције. Према све јачој п интензивнијој п екстензивнијој навали варвара, а све слабијој отпорној снази римској, било је јасно да онако стање, какво је било у првим вековима Империје, не може остати, и да ће варварима кад-тад поћи за руком, Aa пробију транице Римске Империје m да продру У земље и провинције римске.

Год. 248. прослављена је у Рпму врло свечано и са великом помпом хиљадугодишњица. оснивања. Рима. Прославу је само кварила нека тупа слутња, јер је безброј људп било који су доказивали, да Рим и Римска Империја хиљадугодишњицу неће пили бар неће дуго преживети. У то су били уверени не само они, који су у мистичном расположењу били склони да слуте и да верују, него можда п они, којп нису веровали слутњи и прорпцању, алп који су бистрим, непомућеним оком гледали на егвари, п из оних појава и факата, које су посматрали, могли доћи до сигурног резултата, да не могу дуго трајатп онаки односи на границама Римске Империје, какви су били у то доба. Чудан је случај хтео, да се, бар донекле, испуни слутња оних, који су предсказивали беду и пропаст. Јер тек што је неколико година прошло од величанствене прославе хиљадугодишњице Рима, а навала варвара сузбила је готово на свима границама. отпорну снагу римеких гарнизона; тако су варвари продрли у многе провинције римске, да. почну рад на разоравању п уништењу културе п благостања, рад. који ће, са незнатним прекпдима, вековима трајати.

Онда је наступила друга епоха Сеоба Народа, епоха, која је трајала скоро. три века п која је извршила промене, какве никада ни пре ни носле тога у том року нису извршене. Сеоба Народа је, као бура, која руши и обара, изменила сасвим физиономију Римске Империје. После Сеобе имале су земље Римске Империје сасвим другу етничку