Srpski književni glasnik

Б'ЕЕИКкЕ 7. и „258

за велепздају.“ за повреде црквених светиња, поврелу“ јавног морала, п за још какав тако тежак злочин, ако га пма. Овако је, — хвала буди сатиричном облику својих списа, — Г. Тота могао да слободно каже своје мисли, и то са свим пмпреспвним начином. Кад би његову каку политичку или друштвену сатиричну песму пеписао ко у прози, па метнуо у новине, одговорни би уредник оног часа био оптужен, јер најјача страна Schlemihl-owe са тире лежи баш у том. што он са свим отворено прича шта еве види и назива сваку ствар њеним правим именом. Он је право enfant тегле пи зато му врло добро доликује епитет који му сви придају: „бег Кбаеће“.

Од веће књижевне вредности су његове иричице и, у последње време, његове драме. Лане су му приказали „Hocbzeit“ wu „Medaile“, малене шаљиве пгре из маловарошког и сеоског живота; пре месец дана је одушевљено дочекан на минхенском позоришту комад „ТЛе ].0cćalbahn“. Без подемеха и без сваке сентпменталиости слика Г. Тћота прилике у селима п варошицама горње Баварске. Тачно до најмање ситнице црта он сеоске политичаре, уображене и набусите чиновнике, или приказује сасвим прозапчне септне узроке, из којих се развија сеоска свадба. Смешна збиља, мајушне интриге, што керактеришу маловарошко живовање , запажени су мајстореки у овим комадима и изведени су са снажним хумором MH с објективном поузданошћу.

Најкрупније црте „ТосаЉаћи“а ово су. Влада хоће да далеко ван варошице зида станицу за пову локалну жељезницу. Опћиши то наравно није право, те „месно певачко друштво“ одушевљено кличе славопоје градском начелнику, што је „тако храбро бранио права варошка. п дао џзраза незадовољетву грађана“ пред министром. Набрзо затим долази опет певачко друштво да честита из противних разлога, што је начелник прегорсо себе, па хоће за љубав и добро опћине да се извини иред г. министром. Најзад поуку из целе ствари изводи један стари ипвар овим речима: „Вид'те, господине, ја сам увек говорио, да за нас грађане није политика. Политика је за људе који имају за то времена и који не морају да имају обзира за свашта.“ А политика је за њега опозиција влади. (BR)

Зимска. сезона на немачкој позорници. — Данашњи немачки драмеки- нрваци немају, како изгледа, среће са спо-