Srpski književni glasnik

-— ~

БЕЛЕШКЕ.

лежака (од којих је она о књизи „Други мирис босиљков“ прештампана. из „С. Књ. Гласника“, као што је тамо и речено), п неколико ситнијих. Најпосле има. врло кратак а симпатично написан некролог пок. Љ. Недићу.

СТРАНА КЊИЖЕВНОСТ.

Руски листови јављају да Толстој спрема нов роман, коме је предмет војни живот на Кавказу, око 1850, у очи велике побуне Шамилове. Роман ће изићи до краја ове године.

Од познате тетралогије Золине, до сада су изишли Плодност и Рад. Трећи роман почеће од 1). септембра, по новом, да излази у лондонском листу Reynolds Newкрарег. Роман је инспирисан Драјфусовом афером.

ДРУШТВА.

Књижевни. Одбор Матице Српске пмао је у четвртак 25. јула (7. авг.) о. г. своју редовну седницу нод председништвом А. Хаџића, председника друштвеног. Од предмета наводимо: На расписану награду из фонда Ј. Наке стигла су Jom ова позорипна дела од непознатих писаца: „Сваком своје“, „Лажљивица“, „Узданица“, „Котаница“ и „Сестре“, која су издана одређеним оцењивачима. — Нису примљени ови рукописи .„Полмаршал Арон Стаппеављевић“, „Инсекти, корпени и штетни“, „Две нове француске драме.“ — Условно се прима: „Распуег преображ. сабора 1872.“ — У архиву се ставља рукопис пок. владике Никанора Грујића. — Издају се на преглед п оцену: „Ратар“. „Одгајивање и топљење кудеље“, „Три песме непознатог писца“, „Квил Хорације Флак.“ — Прима се за Летопис: „Наша савремена лепа књижевност П. ол М. Недељковића. — Издају се редакц. полодбору две критике Ј. Ф. Иванишевића. — Осим тога су расправљане многе ствари, које се тичу питомаца Матичиних.

Српска. Краљ. Академија. — На скупу академије природних наука 2. маја ове год., примљени су за 65. Глаг 1. разреда ови радови: „Геометрпека конструкција мреже за Меркаторову пцилинларску пројекцију“, од академика Љ. Клерића; „Борања, студија контактно-метаморфних појава гранита“, од Саве Урошевића, „О. једној особини просторних детерминаната“ и „(О аналитичком пред-