Srpski književni glasnik

СРПСКИ Књижевни ГЛАСНИК.

__- ~ ~——

је доста у томе, и AKO сувише заобилазним путем. У осталим одељипма. говорио је о „дијеловима добра:“ раду, мудрости, карактерности, љубави, праведности, праву и вјери, и најпосле у Х одељку говори се о друштву. У свима одељцима писац је наводио народне пословице за потврду својим погледима. И ако у књизи има мпели с којима. се не бисмо могли сложити, ипак заслужује да се прочита. Књига је прештампана из „Српског Сиона“ за. 1909. год.

Историја. српскова народа. Г. Миленко Вукићевић којп је познат са својих историјских радова написао је ову другу књигу историје Српскога Народа (прва ће ваљда изићи доцније) која обухвата време од половине ХУ века до берлинског конгрега. Књига има 372 стр. а цена јој је 2:50 дин. Намењена је у главноме школској потреби. али је писац унео више материјала но што је за школу потребно, те ће се тако и други читаоци моћи послужити овом књигом, јер су понеки важни догађаји пространије изнесени. (О стручној вредности ова књиге нећемо говорити у овој белешци, јер ће се, може бити, указати прилика да о њој говоримо у нарочитом реферату.

Учитељ, орган Учитељског Удружења почео је ове године излазити два пуг месечно, у свескама од 2—5 табака. Уредник му је п сада Г. Михапло Станојевић учитељ, а у релдакцпоном одбору су Г. Г. Ђока Ивковић, Никола Чолаковић, Светислав Поповић nm Станиша Станишић, У 1. свесци од ове школске године (за септембар) Уредништво даје разлоге за што лист сад излази два пута месечно, и излаже у главноме своје гледиште на уређивање листа. — Ако Уредништво успе да прикупи око листа наше одличније педагошке и књижевне раднике, „Учитељ“ може биги ваљано уређен, и тада ће бити красна лектира за учитеље. Кад се зна да многе школе. нешто са немаштине, а нешто са необавештености школских одбора, немају скоро никаквих књига, може се мислити колико ће им вредити један добро уређен педагошки часописе, који је уз то и јевтин, јер за чланове Учитељ. Удружења стаје само 5. дин. годишње.

Пријелед, прилог „Мале Библиотеке“ у свом ХШ п NIV Op. ma чланчић у којим се говори о штампарској изради српске књиге. По том има неколико повећих бе-