Srpski književni glasnik

СРПСКИ

КЊИЖЕВНИ ГЛАСНИК.

КЊИРА, УЦ, БРОЈ 2, —.16' СЕПТЕМБАР, 1902.

ЖЕНИДБА ПЕРЕ КАРАНТАНА.

ПРИПОВИЈЕТКА.

Стевану Сремцу, срп. приповједачу. (3.) У. Ријеч двије о прошлости. Пере Карантана. Перо не може да нађе за. себе ђевојке.

Од тога дана Перо Карантан пзгуби вјеру у се. Изгуби и наду да ће пкада у својој кући загрлити севоју женицу п, у тихе љетње вечери, љуљушкати је на своме крилу и куњати јој на голим њедрима, као што је мислио. Од велике бриге, поче му се и коса шарати... На велику жалост његову, појавише му се неколико чисто бијелих длака у солуфима. И кад их опазп у огледалу, дође му да заплаче:

— Јадан Перо. сад те по готову неће никаква! уздахну. ИП одрече се друштва. Неколико дана живио је повучен у кући, као пустињак какав. Затворио се у собу, па нити је кога пуштао, нити је куда излазио. Чак. је и посетио и молпо се Богу... А свако јутро чинило му се ла има више спјелдих длака...

Додија му и самовање.

Опет пође у механе. Доби особиту жељу, да тамо лупа боце, прогоре, чаше и да уједа свирачице. Једну је угризао под врат, управо онде, гдје је најбјеља, m начинио јој молдрицу. Другој умало није нос откинуо.

6